Тръмп призна победата на Байдън и обеща мирно предаване на властта

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се ангажира с мирно предаване на властта. Това стана ясно от съобщение на Тръмп в Туитър ден след като негови поддръжници нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон. Това е първото му публично признание за загуба на президентските избори.

В четвъртък вечер профилите на Тръмп в социалните мрежи бяха блокирани, защото постовете му разпространяват необосновани конспиративни теории за вота и насърчават насилието във Вашингтон. След 12-часова забрана той се върна в Туитър с видео съобщение, в което съобщи, че ще се фокусира върху плавното и спокойно предаване на властта в ръцете на следващия президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън.

„След като вече Конгресът сертифицира резултатите, новата администрация ще встъпи официално на 20 януари“, каза той.

Щурмът на Капитолия в сряда прекъсна заседанието на Конгреса, но няколко часа по-късно бяха потвърдени резултатите от изборите на 3 ноември, които бяха спечелени от кандидата на Демократическата партия Джо Байдън.

Общо 5 души загинаха по време на размириците в сградата на Конгреса, сред които и полицаят Браян Сикник, който е тежко ранен по време на „физически контакти“ с поддръжниците на Тръмп. 35-годишната Ашли Бабит беше застреляна от полицай след нахлуването ѝ на Капитолия. Още една жена и двама мъже загинаха сред протестиращите, като причината за смъртта им все още не е ясна. Според полицията общо 14 полицаи са били ранени в сряда вечер.

Ролята на Доналд Тръмп в подбуждането на негови привърженици да нахлуят в сърцето на Вашингтон стана повод за световна критика, както и за искане за предсрочното му отстраняване от властта от лидерите на Демократическата партия Нанси Пелоси и сенатор Чък Шумър. В четвъртък вечерта Тръмп увери противниците си, че това няма да се наложи.

„Моят фокус сега се насочва към осигуряването на плавно, подредено и неусетно прехвърляне на властта. Този момент призовава за изцеление и помирение“, каза президентът.

Той поздрави своите „страхотни поддръжници“ и им обеща, че „невероятното пътешествие тепърва започва“. Видео съобщението е първото официално приемане на загуба от страна на Тръмп, който от седмици повтаря необосновани твърдения, че победата му на изборите е била „открадната“ чрез фалшификации.

I Оставки в Републиканската партия

Освен критика от Демократите, поведението на Тръмп и нахлуването на негови поддръжници в сградата на Конгреса доведе и до оставки в редиците на неговата партия.

В четвъртък министърът на образованието Бетси Девос подаде оставката си, като обвини президента в подклаждане на размириците във Вашингтон.

По-рано през деня министърът на транспорта Илейн Чао се оттегли от поста си, след като каза, че е „дълбоко разстроена“ от събитията. Оставка подаде и специалният пратеник Мик Мълвани, който е и старши съветник по национална сигурност и главен секретар на първата дама Мелания Тръмп.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)