Тръмп огласи своите спорни „награди за фалшиви новини“

В списъка са Си Ен Ен тв, в. „Ню Йорк таймс“ и в. „Вашингтон пост“, както и телевизия Ей Би Си и списанията „Тайм“ и „Нюзуик“

[ad id=“263680″]

Американският президент Доналд Тръмп най-сетне огласи носителите на спорните „награди за фалшиви новини“, предаде АФП, цитирана от БТА и Дарик. След продължил няколко дни съспенс, Тръмп най-сетне публикува в любимото си средство за комуникация – Twitter – линк към списъка с „наградените“ на официалния сайт на Републиканската партия.

Няколко часа по-рано двама сенатори от собствения му лагер разкритикуваха остро непрестанните му нападки срещу медиите. Интересът към списъка с „лауреатите“ беше толкова голям, че минути след поста на Тръмп в Twitter, сайтът на републиканците блокира.

[ad id=“218001″]

2017-та беше година на настървена пристрастност, на непочтено медийно отразяване и на безсрамни фалшиви новини. Проучванията показаха, че над 90% от информацията за президента Тръмп в медиите е негативна, се чете във встъплението към списъка, включващ телевизия Си Ен Ен, в. „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“ – обичайни мишени на милиардера. В списъка фигурират също телевизия Ей Би Си, сп. „Тайм“ и „Нюзуик“. Сюжети на телевизия Си Ен Ен заемат четири от единадесетте места в списъка на Тръмп, отбелязва ТАСС.

Сред удостоените е и носителят на Нобелова награда за икономика за 2008 г. и автор на статии за „Ню Йорк таймс“ Пол Кругман, който „в деня на съкрушителната историческа победа на президента Тръмп каза, че икономиката никога няма да е съвземе“, докато днес САЩ са в цъфтящо икономическо здраве.

В списъка присъства и смущаващата грешка на журналист ветеран от телевизия Ей Би Си, Брайън Рос, който беше отстранен за четири седмици, след като погрешно съобщи, че Тръмп е инструктирал съветника си Майкъл Флин да се свърже с емисари на Кремъл преди избирането си през ноември 2016 г.

[ad id=“218548″]

Веднага след публикуването на списъка, Тръмп написа в Twitter второ, по-положително послание: „Като изключим изопаченото и непочтено медийно отразяване, има и много чудесни журналисти, които уважавам, и много ДОБРИ НОВИНИ, с които американците могат да се гордеят!“.


image0 (9K)