Тръмп ни обяви война! Предприемаме контрамерки – заяви Северна Корея

Външният министър на Северна Корея заяви в понеделник, че американският президент Доналд Тръмп е „обявил война“ на страната, предава Франс прес. По думите на първия дипломат на Пхенян, казани пред репортери: „Тръмп заяви, че нашият лидер няма да се задържи още дълго. Той обяви война на нашата страна“.

[ad id=“225664″]

„След като САЩ обявиха война на нашата страна, ще имаме всяко право да предприемем контрамерки, включително правото да сваляме американски стратегически бомбардировачи, дори когато все още не са навлезели в нашето въздушно пространоство“, каза още външният министър.
Междувременно Китай призова всички страни, замесени в кризата с ракетните и ядрените опити на Северна Корея, да покажат сдържаност и „да не наливат масло в огъня“ на фона на размяната на все по-войнствена реторика между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен-ун. Това съобщава „Ройтерс“.

Северна Корея, която провежда своите ядрени и ракетни програми, незачитайки международното осъждане, заяви, че „остро осъжда безразсъдните коментари“ на американския президент, посочвайки, че те били „непоносима обида към корейския народ“ и обявяване на война.
В безпрецедентно пряко изявление по телевизията в петък Ким определи Тръмп като „умопобъркан американски изкуфял старец“, когото щял да подчини с огън.

[ad id=“225664″]
Ким подчерта, че Северна Корея ще обмисли „най-високото ниво на контрамерки в историята“ срещу САЩ и че коментарите на Тръмп потвърдили, че неговата ядрена програма била „правилният път“.
Запитан колко Китай е разтревожен, че войната на думи между Тръмп и Северна Корея би могла да излезе извън контрол, говорителят на китайското външно министерство определи ситуацията като изключително сложна и чувствителна.

http://BNews.bg


image0 (9K)