Тръмп не може „да си представи защо“ има много обаждания до Спешното за хора, които са пили дезинфектанти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не може „да си представи защо“ има увеличение на обажданията до спешни кабинети в някои щати, че хора се нуждаят от неотложна медицинска помощ, защото са погълнали дезинфектант.

Пред журналисти той изрази своето недоумение от факта, че десетки американци са погълнали белина и други подобни препарати. След това хората са били приети по спешност в болница.

Те са се натровили, след като през миналата седмица Тръмп заяви, че трябвало „да се проучи възможността – заразените с новия коронавирус да бъдат лекувани чрез инжектирането на дезинфектанти“.

Изявлението на Тръмп предизика много остра негативна реакция сред медицинската общност в САЩ. Лекари и фирми, които произвеждат дезинфектанти, предупредиха хората, че поглъщането или инжектирането на подобни химикали е много опасно за здравето на хората.

„Идеята за инжектиране или поглъщане на какъвто и да било вид почистващ продукт в тялото е безотговорна и опасна. Това е често срещан метод, който използват хората, когато искат да се самоубият,“ заяви пред телевизия Ен Би Си пулмологът Вин Гупта.

Самият Тръмп заяви, че „никога не бил препоръчвал да си пият дезинфектанти„. Той каза, че забележката му била саркастична и просто се опитал да „провокира журналистите„.

 


image0 (9K)