Тръмп изпрати специалисти в Лондон да спасяват Джонсън

САЩ предложиха помощ на здравния екип на британския премиер Борис Джонсън, заяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции.  „Ще видим дали можем да помогнем. Свързахме се с всички лекари на Борис“, каза Тръмп на пресконференция.

Припомняме, че Борис Джонсън бе приет  снощи в интензивно отделение.

Президентът на САЩ добави, че компании, работещи по разработването на лечение за Ковид-19, „са пристигнали в Лондон“ и са готови да окажат съдействие, предаде ДПА. „Всички американци се молят за неговото възстановяване“, заяви Тръмп. По-рано вчера Тръмп разговаря с ръководители на фармацевтични и биотехнологични компании, за да обсъди с тях прогреса в разработването на лечение на коронавируса, припомня Ройтерс, като цитира туит на прессекретаря на Белия дом Стефани Гришам.

Редица световни лидери пожелаха бързо възстановяване на британския премиер Борис Джонсън, предаде Франс прес. В Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пожела на Борис Джонсън „бързо и пълно възстановяване“.

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние, който е под карантина, след като даде положителен тест за коронавирус, написа: „Моите мисли са с Вас и семейството Ви!“.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус написа в Туитър: „Тази вечер мислите ми са с моя приятел Борис Джонсън, на когото изпращам сърдечни благопожелания, докато води борба с коронавируса“.

Също в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пожела:  „Много сила, Борис, и се оправяй бързо!“. Външният министър на Великобритания Доминик Рааб поема функциите на заразения с коронавирус британски премиер Борис Джонсън, който е в интензивно отделение след влошаване на състоянието му. Премиерът беше приет преди едно денонощие в болницата „Свети Томас“ след като високата температура и кашлицата му не отшумяха през 10-дневната му самоизолация на „Даунинг стрийт“ 10. По-рано в понеделник бе съобщено, че премиерът е в добро настроение, но след влошаването на състоянието, изразено в проблеми с дишането, по съвет на медицинския му екип той е бил преместен в интензивно отделение. Засега няма подробности какво точно е предприел екипа.

В декларация на кабинета на премиера се казва, че Джонсън е помолил външния министър Доминик Рааб да поеме функциите му като държавен глава, „където това се налага“. „Работата на правителството ще продължи. Премиерът е в сигурни ръце с брилянтен екип в болницата „Сейнт Томас“. Фокусът на правителството ще продължава да е следване на насоките и плановете на премиера, за да се гарантира, че ще победим коронавируса и страната ще се справи с това предизвикателство“, каза Рааб в краткото си изявление за медиите.

В очакване на новини около здравословното състояние на премиера Борис Джонсън, който снощи постъпи в болница с неотшумяващи вече 10 дни симптоми на коронавирус, британците научиха, че жертвите за последното денонощие са 439. Така общият брой смъртни случаи в страната става 5373. Общо са тествани 208 837 души, от които позитивните са 51 608, съобщи здравното министерство. Данните за вчера бяха са 47 806 случая на Covid-19.

Кметът на Лондон Садик Хан потвърди, че десет от жертвите са служители в обществения транспорт. В същото време властите продължават да изпитват трудности в убеждаването на хората да стоят по домовете си на хубавото време над Британските острови. Това се случва въпреки факта, че 24 милиона британци са гледали извънредното обръщение на кралицата към нацията, в което тя призова за самодисциплина и твърдост в борбата с пандемията. Затварянето на парковете и останалите открити площи в градовете ще бъдат последна и крайна мярка в рамките на карантината, заяви министърът на жилищната политика, местните общности и местното самоуправление Робърт Дженрик.

В неделя министърът на здравеопазването Мат Ханкок предупреди, че пикниците и слънчевите бани не се броят за физическа активност и са в нарушение на разпоредбите на правителството. Брокуел парк в лондонския квартал Ламбет дори вчера затвори за посетители, след като бе наводнен от хора в събота.

Пикът на пандемията се очаква в края на седмицата, когато е Великден, но първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд вече изрази мнение, че карантината трябва да продължи и след великденските празници.  Същевременно все повече се засилват настояванията за представяне на план за излизане от режима на ограничения.


image0 (9K)