Тръмп започва да го усеща

Пораженията на Тръмп за краткото време, откакто е в Белия дом, будят сериозно съмнение дали бизнесменът Тръмп може да бъде полезен и като политик. Той все повече усеща отпор, пише Петер Щурм във ФАЦ.

 За Тръмп може да се твърди всичко, само не и това, че избягва конфликтите. Към конфликта, в случая, причисляваме и оспорваната размяна на мнения. В тази дисциплина американският президент има да учи още много.

Обикновено той разпалва конфликта като взема някакво решение, разпространява го в заповедна форма и очаква, естествено, всички да му се подчинят. Това показва, че Тръмп е енергичен бизнесмен, който иска да пренесе обичайните предприемачески методи в политиката. Във фирмите обаче има и звена, пред които вземащият решенията трябва да се отчита. И членовете на тези звена също си имат своите характерни особености, подобно на ръководителя на компанията. Например това, че, настъпи ли ги човек по-остро, това събужда у тях борбения им дух. И президентът Тръмп започва да усеща този борбен дух. В това е и една от причините защо той все още – няколко седмици след встъпването си в длъжност – среща трудности при попълването на важните постове в правителството си. Щателната проверка на кандидатите има дълга традиция в САЩ. Също така не е ново това, че зад кадровата политика не винаги стоят безкористни мотиви – за да може най-достойните да заемат важните постове. Личните и политическите мотиви, както и търсенето на „тъмните петна“, винаги са играли роля и тук. Затова е разбираемо, че някои от кандидатите изобщо не искат да се подлагат на неудобните изслушвания.

Много поражения за кратко време

В случая с Доналд Тръмп имаме и още нещо: говорим за човек, който има – меко казано – твърде високо мнение за себе си и способностите си. Той го показа пред цялата нация по телевизията. Не знаем дали президентът се вслушва в съветниците си или, също и в кадровата политика, действа инстинктивно.

Във всеки случай Тръмп вече има няколко поражения. Ако раздялата му с някои икономически съветници беше сравнително безобидно, а отказът на номинирания кандидат за министър на труда да натежа малко повече, то принудителната оставка на съветника му по въпросите на националната сигурност си беше тежък удар за него. И, независимо от темата за предполагаемите нелегални контакти с Русия, тази оставка буди сериозно съмнение относно това дали бизнесменът Тръмп може да бъде полезен и като политик.

 

Петер Щурм, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

 Дойче Веле – *Заглавието е на редакцията


image0 (9K)