Тръмп: Днес направихме историческа стъпка в борбата ни срещу коронавируса

На над един милион американци са направени тестове за коронавирус, съобщи американският президент Доналд Тръмп: „Днес направихме историческа стъпка в борбата ни срещу коронавируса.

Вече са тествани над един милион американци, повече от която и да е друга държава. Следващите 30 дни ще бъдат предизвикателство за нас и ще бъдат изключително важни!“, каза Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Президентът съобщи още, че Съединените щати са започнали да се снабдяват със защитни облекла от чужбина: „Ние имаме отлични отношения с много страни. Китай ни изпрати някои неща. Русия ни изпрати много голям самолет с медицинско оборудване. Това е много мило“, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

От своя страна, Щатите ще предоставят на Италия медицински принадлежности на стойност сто милиона долара.   „Току-що разговарях с премиера на Италия (Джузепе Конте). Ние разполагаме с допълнителни ресурси, допълнителна продукция (с медицинско предназначение за борба с коронавируса), от която не се нуждаем. Ще изпратим в Италия медицински принадлежности на стойност от около сто милиона долара“, заяви Тръмп. Американският президент не уточни за какви точно принадлежности става дума, но каза, че те могат да бъдат използвани в болниците и операционните.

В Италия смъртността от коронавируса продължава да е висока, като за последното денонощие в страната са починали 812.  Междувременно броят на загиналите от коронавируса в Съединените щати вече е 3008, а заразените са 163 429, съобщи университетът „Джонс Хопкинс“. Страната е с най-голям брой инфектирани, следвана от Италия, Испания и Китай.


image0 (9K)