Тръмп: Да зищитаваме САЩ, а не да воюваме с далечни страни!

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който през последните дни е обект на критики заради решението му да изтегли 9500 американски войници от Германия, заяви пред випускници на военната академия „Уест пойнт“, че тяхната задача е да защитават „жизненоважните интереси на Америка“, а не да водят „безкрайни войни“ в далечни земи, предаде „Ройтерс“.

Говорейки пред повече от 1000 завършващи кадети, наредени на открито пространство при спазване на физическа дистанция като предпазна мярка срещу заразяване с коронавируса, президентът каза, че работата на американския войник е не да помага на чужди държави, а „да защитава, и то силно, нашата страна от външни врагове“.

„Ние слагаме край на ерата на безкрайните войни“, каза Тръмп. Не е работа на американските сили „да решават стари конфликти в далечни страни, за които много хора дори не са чували“, посочи той.

Плановете на Тръмп да изтегли хиляди войници от Германия – един от най-важните съюзници на САЩ, и да ги предислоцира в Полша и другаде, бяха посрещнати с остри упреци от високопоставени германски политици и породиха сериозна тревога в Конгреса на САЩ заради концепцията на Тръмп за изтегляне на Америка от световната арена.

Посещението на Тръмп в Уест пойнт идва и на фона на напрегнатите му отношения с американските военни лидери, които се отнесоха негативно към намерението му да използва армията за потушаване на протестите, пламнали в цялата страна след полицейското убийство на афроамериканеца Джордж Флойд.


image0 (9K)