Тръмп безпрецедентно изгони британския посланик

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил отстраняването на британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, след като изтекли поверителни дипломатически документи показаха, че дипломатът е направил пренебрежителни коментари за него, пише британският в. „Дейли телеграф“, цитиран от БТА.

Смята се, че след публикуването на документите през юли 2019 г. президентът е казал на своя съветник по националната сигурност Джон Болтън да „го махне оттук“, нарушавайки грубо дипломатическите норми.

Болтън съобщи пред британското издание, че, след като получил инструкцията, се е обадил на тогавашния секретар на британското правителство сър Марк Седуил и заявил, че „нещата ще се влошат, освен ако можете да измислите как да го изведете“.

Доколкото е известно, сър Седуил се противопоставил категорично.

Бивш служител на Белия дом, помогнал за справяне с последствията, го определя като „бесен“ и „нажежен до бяло“, съобщава в. „Дейли телеграф“.

Въпреки това няколко дни по-късно Дарък напусна поста.

Искането на оставката на действащ посланик на Великобритания от страна на американски президент е безпрецедентно.

Историк, някога заемал водещата позиция по история на САЩ в Кеймбриджския университет, е заявил пред вестника, че не може да се сети за аналогичен пример от съвременната история.

В публикувано днес интервю за сп. „Таймс“ Дарък заявява, че отчасти обвинява за случилото се британския премиер Борис Джонсън, отбелязва ТАСС.

В момента, когато скандалът се разгаряше, той още не беше министър-председател, но вече се смяташе за безспорен фаворит в надпреварата за лидер на управляващата Консервативна партия.

По време на дебатите със своя основен опонент Джереми Хънт Джонсън два пъти избегна въпроса – ако стане премиер, дали ще позволи на Дарък да запази поста си.

Дори колеги от Консервативната партия впоследствие го критикуваха, че е решил да пожертва посланика „в името на личните си интереси“.

Според Дарък Тръмп смята Джонсън за „сродна душа“, а британският премиер се възхищава от „простотата на лозунгите, пренебрежението към политическата коректност и понякога провокационните изрази“ на американския президент, както и от умението му да играе „с фактите и истината“.

 


image0 (9K)