Тръгва първото дело за корупция във властта – срещу Даниел Митов

Днес тръгва по същество първото дело за корупция по високите етажи на властта. Обвиняеми са бившият външен министър Даниел Митов и бившият му заместник в МВнР Христо Ангеличин. То ще се гледа в Специализирания наказателен съд. Митов е обвинен в престъпление по служба, а Ангеличин – в безстопанственост.

[ad id=“225664″]

Първоначално бившият външен министър бе с мярка за неотклонение „подписка“, но по-късно съдът я отмени и двамата с Ангеличин остават без мярка за неотклонение по време на съдебния процес.

Предисторията

Това е първото дело за корупция по високите етажи на властта, което спецсъдът ще разгледа, след като парламентът даде правомощия на спецмагистратите да съдят висши държавници. За тази цел на спецсъдии и спецпрокурори бяха гласувани бонуси.

Сигналът за сделката на Външно беше подаден в прокуратурата от бившия външен министър Кристиан Вигенин.

[ad id=“237001″]

Според прокуратурата бившият външен министър е нарушил Закона за обществените поръчки като сключил споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните и така е набавил облага за търговско дружество като е ощетил държавата с 494 458,03 лв. Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество въпросната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Христо Ангеличин е обвинен, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция.

[ad id=“238430″]

В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.

[ad id=“236993″]

Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

OFFNews


image0 (9K)