Три упражнения за здрава психика

[ad id=“225664″]

Независимо дали се изкушавате да се поддадете на желанието за парче торта, или сте на път да се откажете от целите си, издръжливостта и постоянството се постигат трудно.

Но преди да се вините, че ви липсва воля или да измисляте оправдания за не така звездното си представяне, имайте предвид следното: достатъчни са по няколко минути на ден, за да изградите душевния мускул, от който се нуждаете, за да достигнете най-пълния си потенциал.

Ето три упражнения, представени от Обекти.бг.

1. Определете три неща, за които сте благодарни

Множество изследвания установяват, че благодарността има огромно въздействие върху психичното здраве, като увеличава щастието и намалява депресията.

Превърнете благодарността във всекидневен навик, като определите три неща в живота си, за които сте благодарни. Може да бъде нещо съвсем простичко – чистата вода, която тече от кранчето, или хладния бриз в горещ ден. Записвайте по три неща всеки ден, сутрин или вечер, в специален дневник и благодарността ще се превърне във втора природа. Резултатите от това варират от по-добър сън до по-добра имунна защита.

[ad id=“263680″]

2. Съсредоточете се върху настоящия момент

Трудно е да бъдем силни, когато в главата ни се върти нещо, което се е случило миналата седмица, или се тревожим, че утре може да се случи нещо лошо. Настоящият момент е единственият, в който можете да промените поведението си.

Т. нар. „съзнателна медитация“, която се състои в съзнателно насочване на вниманието към настоящия момент, има множество физически и психични ползи, сред които намаляване на стреса и по-състрадателен вътрешен диалог.

Отделете минута, за да се фокусирате върху това, което се случва около вас. Чуйте звуците. Огледайте стаята и вижте какво ще забележите. Сканирайте тялото си и обърнете внимание на усещанията в него.

[ad id=“236993″]

3. Действайте „сякаш“

Може да е изкушаващо да чакате, докато се почувствате различно, за да направите промяна. Но ако чакате да повярвате повече в себе си, за да кандидатствате за повишение, или да се почувствате по-щастливи, за да поканите приятели на вечеря, това ще по-скоро ще ви навреди. Вместо това проучванията показват, че трябва да се държите като човека, който искате да станете. Когато промените поведението си, мислите и емоциите ще последват.

Когато сме тъжни, раменете увисват и погледът се забива в пода, но това положение на тялото ни поддържа в депресивно състояние. Изтеглете раменете назад и се усмихнете въпреки всичко и ще усетите незабавно подобрение в настроението си.

източник: Марица

[ad id=“236999″]


image0 (9K)