Три предприятия на „Холдинг Металик“ в Стара Загора работят с 50% от капацитета си днес. Утре спират заради цената на тока

Поради трикратно по-високата цена на електроенергията на Българската независима енергийна борса, днес три предприятие от системата на „Холдинг Металик“ в Стара Загора работят с 50% от капацитета си.

Това са машиностроителния завод „Металик“ АД – Стара Загора, леярското предприятие „Чугунолеене“ – Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово“ АД – Гълъбово. Ако утре, 4 юли, цената на тока отново е необичайно висока, тези три предприятия ще спрат работа напълно!
Днес в „Металик“, „Енергоремонт – Гълъбово“ и „Чугунолеене“ са спрени всички енергоемки машини и агрегати. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е 195,40 лв. за мегават/час. Това е над три пъти повече от прогнозираните от КЕВР цени на тока на борсата в рамките на 50 – 70 лв. за мегават.
Предните два дни цената на борсовия ток отново беше над 100 лева за мегават, което също е непосилно висока цена.
Имаме съмнения, че тези скокове на тока се предизвикват спекулативно от играчи на борсата, с цел незаконно облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия.


image0 (9K)