Три истории за дарители и техните „правилни решения в кризисни минути“

„За доброто“

“Умението да се взимат правилни решения в кризисни минути е ценно и много рядко качество”. Това са думи на руския фантаст Вадим Панов. През тази седмица ви запознахме с няколко души, които притежават именно това рядко качество.

I Мартина Радева

Мартина Радева от около 4 години има семейна фирма за внос на медицински изделия. В понеделник тя дари на 5 столични болници по 100 комплекта за промивки на носната лигавица, които да се ползват като ефективно средство за превенция от лекарите и медицинските служители в инфекциозните отделения. „Всички директори на болници, с които разговарях, до един се трогнаха жестоко. Толкова жестоко, че ме хвана срам“, развълнувано сподели пред Борис Митов майката на две деца.

I „За доброто“

Мартина обаче не е единствената, която решава да направи нещо в условията на извънредното положение.  766 дарители събраха над 100 000 лева в кампанията „За доброто“ . С тях те закупиха три респиратора за „Пирогов“ и пловдивската болница „Свети Георги“. “Те са втора ръка “Сименс”, но имат 6 месеца гаранция. Новите струват по 50 хиляди евро“, разказа пред Ивайло Везенков Веселина Йорданова от фондация „Bcause” и допълни, че „отвсякъде валят заявки за помощ“, като са получили десетки запитвания за предпазни материали.

I Angel Baby

Десислава Янкова и Димитър Тонов от Angel Baby Bulgaria са хората, които не са получили запитвания, но решават да спрат временно обичайното си производство на детски чувалчета и възлагат на екипа си от шивачки да започнат да изработват маски. Така  даряват безвъзмездно близо 3000 маски, за да защитят хората на „първа линия“. Деси добавя, че маските не са сертифицирани, но предлагат добра защита. „Даваме ги безплатно, защото са ни такива ценностите и защото това е най-правилното решение“, каза тя пред Теодора Бързакова.

Гледайте и видеото за тяхната инициатива ТУК.

Ако самите вие търсите или предлагате помощ, но не знаете към кого да се обърнете, можете да го направите в специалния блог на Свободна Европа.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)