Три дни с красотата на българския фолклор в Казанлък

Над 1500 участници събра четвъртото издание на Националния фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров – 1906г. -1986г.“ в парк „Розариум“ в Казанлък, което се провежда под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

В рамките на три дни, близо 70 фолклорни формации и стотици индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка, Добруджа и Родопска представиха характерни за техните области песни, танци и носии.

Най – многобройно бе участието на представителите на Тракия, както и множество деца и ученици от музикалните училища в България и фолклорни читалищни състави и школи. Инициаторът на конкурса Димитър Гайдаров, внук на известния български фолклорист, на чието име е посветен конкурсът, със задоволство отбелязва активното участие на фолклорни формации от Казанлъшко, както и присъствието на цели школи като гъдуларска и гайдарска.

Любовта към българската народна музика събира на една сцена изпълнители от 4-годишна до преклонна възраст. Най-възрастният участник тази година бе 87-годишният Геньо Генев, хореограф и събирач на национални носии, обявен за живото човешко богатство на Габрово от Националната програма „Живи човешки съкровища“.

Официално конкурсът бе открит с изпълнения на гайдарския представителен оркестър на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” – Котел.

Отличените посочи жури, с председател проф.Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Асен Диамандиев” – Пловдив.

„Целта на конкурса е фолклорни състави и изпълнители от цяла България да припознаят Казанлък като едно от местата – люлка на фолклора и българщината.“, отбелязват домакините и подчертават улеснения достъп, без такса за участие.

Организатори на конкурсната проява са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Асен Диамандиев” – Пловдив, Народно читалище „Възродена Искра“ и Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в цяла България. Той е роден през 1906 г. Основател е на фолклорните ансамбли „Арсенал“ и „Искра“, които съществуват и до днес – единият към оръжейния завод в Казанлък, а другия – към Народно читалище „Искра – 1860“. Гайдаров създава още музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент той е автор на множество инструментални и вокални фолклорни обработки.

 


image0 (9K)