Какво са Коледните и Новогодишни празници без кисело зеле – било с прасенце, било в сармички, било с модерната напоследък пуйка! Хем вкусно, хем здравословно!

Защото киселото зеле е един от най-полезните зимни продукти – то съдържа много витамин С, повече и от цитрусовите плодове. Зелето е и отличен пробиотик, пребиотик, то е източник на целулоза и на важни ферменти. Всичко това поддържа имунитета и стомашно-чревния тракт.

Медицината е признала киселото зеле като отлично средство за профилактика на язвата на стомаха и дванайсетопръстника. Сокът от кисело зеле пък е богат на L-глутамин, способен да заздравява увредената чревна стена. Със зелето в червата попадат голям брой полезни бактерии. Само половин чаша зелев сок покрива дневната нужда от витамин К, който е важен за зъбите и косата. Зелето премахва зъбната плака и запълва недостига от витамини от група В, като така понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Диетолозите съветват да съчетаваме киселото зеле с блюда от риба, месо и зеленчуци. Приготвяйки киселото зеле за салата, може да добавяте моркови и клюква. Но не разчитайте на предлаганото в магазините консервирано кисело зеле – то съдържа прекалено много захар и оцет.