Трите жени от Свищов отказват да излязат от дома си

Трите жени от къщата на ужасите в Свищов отказват да излязат.

[ad id=“225664″]

65-годишната Пенка и дъщерите й Анжела и Стефка на 43 и 44 години не желаели да разговарят с психолози и социални работници, пише Труд.

Продължават проверките и разследването по потресаващия случай, при който се разбра, че двете сестри са били с години под ключ в дома си.

Зловещата история гръмна във вторник, след сигнал на съседи. Комшии твърдят, че Анжела и Стефка не са напускали дома си 20 години. После пък се заговори, че сестрите са с психични отклонения и доброволно превърнали родния си дом в затвор. Двете били високо образовани и едната дори работела в Народния театър в София. Каква е причината за семейната трагедия обаче все още не е ясно.

[ad id=“263680″]

Преди два дни полицията влезе в дома и задържа майката за разпит. Дъщерите са били открити в една от стаите на къщата, неадекватни и в тежко психическо и физическо състояние, потънали в неописуема мизерия, в собствените си изпражнения и смрад. Едната имала вид на 80-годишна старица.

Сигналът в полицията подал Владимир Петров. Мъжът казва, че се усъмнил, че в тази къща от години са заключени дъщерите на Пенка. Впечатление на комшиите правело, че тя пазарува хранителни стоки в големи количества, а твърди, че дъщерите й са в София.

„Преди четири месеца, видях жената и я попитах къде са дъщерите и, а тя каза че са в София. След няколко дена пък ми заяви, че са си идвали за малко, но са тръгнали и взех да се усъмнявам!“, споделя Петров.

Съседи на семейството разказват, че не са виждали двете сестри в продължение на години, като по думите им е имало видими психически отклонения, особено едната от тях. Според Янка Манчева, те се държали доста особено.

„Не мога да си обясня нейното поведение предвид това положение, в което се намират дъщерите й. Трябвало е да потърси помощ”, е категорична Манчева.

[ad id=“225664″]

„Двете момичета бяха много умни и възпитани. Майка им твърдеше, че са в София”, казва съседката Цветана Вълкова.

Друга съседка описва майката като много скромна и тиха. А според Цветана Вълкова, която живее на същата улица и познава семейството, момичетата били много умни и добри като малки.

„Не съм виждала двете момичета от много години. Майка им казва, че са по София. Никога не ни е давала телефон, въпреки че сме искали. Моите деца искаха да се свържат с тях, понеже заедно са отраснали!“. Това сподели Цветана Вълкова, съседка на жената, която държала заключени двете си дъщери в къщата на ул. „Георги Тишев“ в Свищов.

Вълкова разказа още, че помни дъщерите, които днес са на 43 и 44 г. като добри деца.

„Много умни бяха и двете. Едната, Стефка, пишеше стихове и рисуваше. Анжела пък с пълно отличие завърши. Изобщо много умни и добри деца!“, реди Цветанка Вълкова.

С майката на Анжела и Стефка обаче Вълкова се виждала често в квартала.

„С нея се срещаме, ако не всеки ден, поне два пъти в седмицата….Питала съм я за децата, моите деца когато са ми гостували, са я питали за тях, но тя е казваше, че са в София“, сподели още Вълкова.

По случая от работи и Районната прокуратура в Свищов. Според наблюдаващия прокурор Блага Георгиева, тепърва ще се назначават медицински експертизи, които да уточняват психичното състояние на трите жени, както и това дали двете са с атрофирали мускули или двигателно активни. Ще бъдат разпитвани и други съседи, и близки на трите жени. Комшии обаче твърдят, че често са чували виене и плач от зловещото жилище.

Проверката на полицията показала, че срещу двете жени не е упражнявано насилие и те не са изведени от социалните. След разпитите майка им е освободена. Наблюдаващият прокурор Блага Георгиева от Районната прокуратура в Свищов заяви, че по случая все още има много неизяснени и дори странни обстоятелства.

„Разследването продължава. До края на работния ден в сряда трябва да приключи полицейската проверка и материалите да бъдат предадени в прокуратурата. Едва тогава държавното обвинение ще реши дали да образува досъдебно производство”, обясниха пред „Труд” разследващи.

Кметът на Свищов Генчо Генчев пък заяви , че ще отиде лично в дома на трите жени и ще разговаря с майката.

 


image0 (9K)