Трима старозагорци на математически финал в Русия

Йоан Михайлов и Радослав Балкански са сред фаворитите за победа на финала на олимпиадата по математика Формула на Единството. Ели Стоянова е финалистка като призьор от олимпиадата през 2020 г.

Членовете на Академията по математика в Стара Загора, петокласникът Йоан Михайлов и седмокласникът Радослав Балкански, са сред фаворитите за победа на финала в олимпиадата Формула на Единството – трето хилядолетие, организирана от Санкт Петербургския университет Петър Велики и включена в календара на проявите за ученици на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация. Старозагорското присъствия в престижния финал допълва и още един член на Академията по математика – Ели Стоянова, съобщи създателят на Академията Любомир Любенов.
Квалификацията традиционно се провежда за ученици от 5 до 11 клас, които решават и изпращат за проверка от журито в Санкт Петербург на 7 задачи. В състезанието участват традиционно: Беларус, Боливия, България, Естония, Израел, Испания, Иран, Казахстан, Канада, Киргистан, Мексико, Молдова, Нигерия,Румъния, Русия, САЩ, Тайланд, Турция, Узбекистан, Украйна и Унгария .
На 21 януари бяха обявени резултатите.
Сред българските участници с най-добър резултат са и двама старозагорци Йоан Михайлов и Радослав Балкански, които са членове на Академията по математика в Стара Загора.
Финалът ще се състои в края на февруари 2021 г. във фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица. В продължение на 5 астрономически часа финалистите ще решават 4 задачи – за всяка от 6-те възрастови групи.
Българските представители,освен Радослав Балкански и Йоан Михайлов, са:
Валентин Митев от ПМГ – Бургас, Демира Недева от МГ – Пловдив, Лазар Тодоров от Софийска МГ, Мая Минкова от СУ – Несебър, Марин Христов от Софийска МГ, Мария Касия Людмилова Петрова от ПЧМГ – София, Румен Сребков от ПМГ – Бургас и Петър Узунов от МГ – Пловдив.
Към извоювали правото за участие във финала са и призьорите от миналогодишния финал- Мария Дренчева – Софийска МГ, Панайот Димитров и Дориана Петкова от ПМГ – Бургас, Ясен Пенчев от ПМГ – Габрово и Ели Стоянова от ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора.
Победителите във финала ще получат стипендия за едномесечно обучение и творческа работа през месец юли в Санкт Петербург (Русия).


image0 (9K)