Трима са нежеланите в България турци

Двама турски граждани са с отнето право за влизане и пребиваване в България, трети е обявен за нежелан в страната, съобщи  ДАНС.
От ДАНС заявиха, че в изпълнение на функциите и правомощията й по противодействие на заплахи за националната сигурност и въз основа на събрани данни, са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” за срок от 5 години на турски гражданин, който представлява заплаха.

Втори турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като за него също е преценено, че е заплаха за националната сигурност.

Според информацията на ДАНС, двамата са извършвали противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация.

ДАНС наложи принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване” и „забрана за влизане в Република България” за срок от 5 години на турски гражданин заради създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията.

Огнян Герджиков коментира пред журналисти, че турският гражданин е агитирал за изборите в Шуменско и ще бъде експулсиран от страната.

„Понеже има една чудесна координация между МВР, ДАНС и прокуратурата, това ще бъде осъществено. Това показва, че тези органи си вършат чудесно работата. Освен това има още двама турски граждани, за които е приложена принудителна административна мярка да не влизат в България от Турция, заради това, че действат против интересите на страната ни, суверенитета и единството на нацията“, добави премиерът, цитиран от БТА.

Източник: dir.bg


image0 (9K)