Трима саудитски принцове са в ареста за опит за държавен преврат

Саудитските власти са арестували трима членове на кралското семейство в петък сутринта за заговор за държавен преврат, съобщи Франс прес, като се позовава на три източника.

В. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи вчера за двама арестувани.

Арестите показват засилването на властта на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, като отстраняват последните потенциални противници, отбелязва АФП. Те бяха извършени в момент, критичен за зависимата от петрола страна, която е изправена пред спад на цените на „черното злато“ и е принудена да ограничи достъпа до свещените за мюсюлманите места в кралството заради коронавируса.

Както беше съобщено вчера, кралската гвардия е задържала един от братята на крал Салман, принц Ахмед бин Абдулазиз Ал Сауд, както и един от племенниците на монарха – принц Мохамед бин Найеф. Освен тях е бил задържан и Науаф бин Найеф, по-малък брат на принц Бин Найеф.

Според западен представител, позоваващ се на източници в правителството, освен тях са арестувани военни и представители на вътрешното министерство, обвинени, че са подкрепяли плановете им.

„След тази чистка не остава никакъв съперник, който да попречи на престолонаследника да се възкачи на трона“, добави източникът.

Арестите повдигнаха въпроса за здравето на 84-годишния монарх, както и за възможността Мохамед бин Салман да го наследи скоро. Според източник на АФП, близък до саудитските лидери, „кралят е в добро здраве и се чувства добре“.

Според в. „Уолстрийт джърнъл“, който първи съобщи за арестите, принцовете Ахмед и Найеф, някога претенденти за трона, могат да получат смъртни или доживотни присъди по обвинението в държавна измяна. Не е известно в кой затвор се намират.

Арестите са послание на всички недоволни в кралското семейство да следват политиката. Те показват, че ако може да бъде арестуван принц Ахмед, който е брат на крал Салман по баща и по майка, всеки друг принц също може да бъде, казват двама приближени до саудитското кралско семейство, цитирани от Асошиейтед прес.

Засега саудитските власти не са коментирали арестите.


image0 (9K)