Трима руски лекари съобщили, че няма предпазни средства или че работят заразени, мистериозно са паднали от прозорците на болници

Трима руски лекари от първа линия на борбата с пандемията мистериозно са паднали от прозорците на болници през последните две седмици, насочвайки общественото внимание към условията, в които работят медиците, съобщава Си Ен Ен.

Двама от медиците са загинали, а третият е в болница.

Трите инцидента се разследват от полицията и са широко обсъждани в социалните мрежи и в медиите.

Лекар от спешна помощ на име Александър Шулепов, от град Воронеж в централната част на страната, е паднал от прозорец на болницата в събота и в момента състоянието му е сериозно. Според местни медии той е паднал от втория етаж на лечебното заведение, където е работил и се е лекувал след положителен тест за коронавируса. Бил е хоспитализиран на 22 април. В същия ден заедно с колегата си Александър Косякин пуска видео, в което казва, че е заставен да продължи да работи и след положителния тест. Преди това Косякин е критикувал ръководството на болницата за недостига на предпазни средства и е бил разпитван от полицията за разпространяване на фалшиви новини.

Косякин разказва пред Си Ен Ен за колегата си:

„Шулепов се намира в интензивно отделение, доколкото знам, състоянието му е сериозно. Последно говорихме на 30 април. Чувстваше се добре, подготвяше се да бъде изписан… и изведнъж се случи това, не е ясно защо, има много въпроси, на които нямам отговор.“

В позиция на болницата до медията се казва, че д-р Шулепов е бил свален от графика, след като се разбира, че е инфектиран с коронавируса. Предложено му е настаняване в инфекциозно отделение.

Три дни след първото видео, Шулепов се отрича от думите си, казвайки, че го е направил под влияние на емоции. Във второ видео, записано заедно с директора на болницата, се казва, че медицинският персонал разполага с достатъчно предпазни средства.

На 1 май в подобен инцидент умира д-р Елена Непомняшчая, главен лекар на болница в сибирския град Красноярск. Тя издъхва след седмица в интензивно отделение. Според репортаж в местна телевизия лекарката е паднала през прозорец по време на среща с регионалните здравни власти, на която са обсъждали трансформирането на клиниката в отделение за лечение на COVID-19. В репортажа се казва, че лекарката е била срещу това заради липсата на предпазни облекла. От регионалната здравна служба отричат това, посочвайки, че болницата има резерв за лечение на болни от коронавируса, а персоналът е обучен и екипиран.

Третият инцидент е от 24 април. Жертвата е Наталия Лебедева – ръководител на звено за спешна медицинска помощ в Звездното градче – основната тренировъчна база за руски космонавти. Лебедева издъхва в болница след падането. Болницата към федералната биомедицинска агенция, където е обявено, че лекарката се е лекувала от COVID-19, излиза със съобщение, че е имало „трагичен инцидент“. Подробности не са описани.

OFFNews

Снимката е илюстративна


image0 (9K)