„Тренд“: 77% от българите смятат, че камиони и автобуси трябва да плащат повече

77% от българите са на мнение, че е справедливо тежкотоварните камиони и автобусите да плащат по-високи такси от автомобилите. Изводите са от проучване, проведено от социологическа агенция „Тренд“. Проучването е възложено от Пътната Агенция във връзка с въвеждането на толсистемата.

На въпроса „Одобрявате или не одобрявате най-общо тази система?“ се отчита висок дял на одобрение – 64%, а едва 12% са на противоположно мнение.

56% от българите са съгласни камионите с по-висока екологична категория, т. е. тези, които замърсяват по-малко, да плащат по-ниски толтакси. Според тях тази мярка ще доведе до подобряване на чистотата на въздуха, 26% посочват, че не са съгласни с тази мярка.

Според 53% от анкетираните, средствата, събрани от толсистемата, трябва да отиват за изграждането на нови пътища и магистрали, и за поддържането на вече съществуващите. 26% от смятат, че те трябва да се влагат по-скоро за поддържането на вече съществуващите пътища и магистрали, а 10% са на мнение, че трябва да са за изграждането на нови.

Faktor.bg


image0 (9K)