„Тренд“: ГЕРБ – 20.7%, БСП – 18.2%. Само 16% подкрепят Истанбулската конвенция

Само 16 процента от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция. Въпреки това дебатът около документа не се е отразил сериозно на подкрепата към основните политически партии.

[ad id=“225664″]

Това показва първата част от проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции, представително за пълнолетното население на страната и проведено сред 1004 души между 1 и 8 февруари, съобщава БТА.

Според данните оценките за работата на основните институции в България се запазват на сходни нива в сравнение с проучването ни през януари. Положителните оценки за президента (63 на сто) и омбудсмана (62 процента) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51 на сто) дават положителна оценка за работата й. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19 на сто и за двете институции.

От всички членове на Министерски съвет Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45 процента). Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си.

Истанбулската конвенция се превърна безусловно в централна тема на политическия и обществения дебат в последния месец. Въпреки това само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично най-запознати са хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са запознати.

[ad id=“236993″]

Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46 на сто) или не следят (47 процента) дебатите около Истанбулската конвенция. Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.

[ad id=“236999″]

Само 16 процента от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46 на сто са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права, коментират от „Тренд“.

Единствено сред привържениците на ГЕРБ мнението относно конвенцията е разделено на две равни части поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. От „Тренд“ уточняват, че теренът на проучването е приключил, преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.

[ad id=“237001″]

Анализаторите не отчитат сериозна динамика и в електоралните нагласи в сравнение с изследванията през декември и януари. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5 на сто от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4 на сто) и Обединени патриоти (5,2 процента).

 


image0 (9K)