“Трейс Груп”, ремонтирала пътя в Искърското дефиле: Невинни сме!

Цялото движение на тежкотоварни автомобили след стартиране на ремонтите по АМ “Хемус“ се пренасочило през пътя, където станала трагедията с автобуса в събота

[ad id=“225664″]

Фирмата, извършила ремонта на пътния участък в Искърското дефиле, където завчера стана тежката катастрофа с 16 жертви, отрече да има вина за инцидента. В писмо до медиите „Трейс Груп Холд“ АД пише, че асфалтовата настилка е положена през 2014 г., а пътят е пуснат в експлоатация пак тогава, въпреки че обектът е приет през 2016г. и затова не могат да носят отговорност как е поддържан в този период.

„Пътят е пуснат в експлоатация две години преди формалното му приемане. Гаранционните срокове обаче, както е регламентирано в Наредбата започват да текат от датата на подписване на Акт 16, което се случи през 2016 г. Рехабилитацията е осъществена, без да бъде спирано движението по тежкото трасе”, пише в писмото.

[ad id=“263680″]

Компанията допълва, че Агенция „Пътна инфраструктура” е избрала фирма, която да поддържа пътя в този период, а техният ангажимент е свързан само с дефекти, които сa се появили в гаранционния срок.

„Длъжни сме да подчертаем, че цялото движение на тежкотоварни автомобили, след стартиране на ремонтите по АМ “Хемус“ се пренасочи през Искърското дефиле”, съобщават още от „Трейс Груп Холд“ АД.

Как е поддържан пътят до издаване на акт 16 и в периода след това, ние не можем вземем отношение. АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача. Нашият ангажимент е единствено свързан с евентуални възможни дефекти – отговорност на изпълнителя, които се появяват по трасето в гаранционния двугодишен срок. За 4-годишния период установените такива не са съществени и/или възпрепятстващи или застрашаващи безопасността на движението. Изпълнителят е изпълнявал стриктно и безкомпромисно договорните си задължения.

[ad id=“236993″]

По цялото трасе на второкласния път има поставена вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, указваща ограниченията на скоростта и опасностите по старопланинския път съгласно нормативните изисквания за подобен тип път. Започнали сме задълбочена проверка на пълния набор комуникация с възложителя, инженер-консултанта и всички отговорни институции“, пише в писмото на “Трейс груп”.

Председателят на надзорния съвет на холдинга – професор Николай Михайлов, коментира пред БНР хода и параметрите на ремонта, извършен от дъщерното дружество „Трейс Своге“.

“Обектът в същината си е работен 2013 – 2014 год., а 2016- та година е приет с акт 16, въпреки че вече се експлоатирал от години. През последните години участъкът не е поддържан от „Трейс“, заяви Михайлов пред националното радио.

„Проектът за изпълнение е одобрен въз основа на заданието. Цялата техническа спецификация е одобрена от агенция „Пътна инфраструктура“ включително типа на използвания асфалт и цената му. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване“, уточни представителят на надзора на холдинга.

[ad id=“218548″]

„Вече е изрязана плоча от асфалта на мястото на катастрофата и е дадена за лабораторен анализ, който ще провери плътността и сцеплението. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване“, подчерта Михайлов.

По-рано вчера след заседание в Министерския съвет по темата министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщи, че комисия на пътната агенция е описала нередности при ремонта, които е трябвало да бъдат отстранени до 15 август в рамките на гаранционния срок и пет пъти е приканвала дружеството да го направи. Строителят обаче не е направил нищо, по думите на министъра. Именно затова на опасния завой е бил поставен знак за ограничение на скоростта на 40 км в час и предупреждение за опасност от катастрофи.

Министър Нанков обясни, че през 2011 г. въпросният пътен участък е възложен за рехабилитация. Парите за това са дошли от специфична процедура – чрез заем от Световната банка. През декември 2016 г. участъкът е въведен в експлоатация, като приемателната комисия го е приела след рехабилитацията „без забележки“. Фирмата, изпълнила рехабилитацията, е „ТРЕЙС СВОГЕ“.

След това обаче местната Пътна полиция на няколко пъти е сигнализирала за повишена честота на катастрофи в този участък. Затова до 27 юли 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ пет пъти е уведомявала фирмата, изпълнила проекта, че трябва да бъдат отстранени дефекти по пътя. Това е било в гаранционния срок след рехабилитацията, обясни още Нанков.

[ad id=“236999″]

Една от констатациите е било лошо сцепление на асфалта. Резултат обаче от сигналите на държавните институции не е имало и фирмата не е поправила участъка, се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

По информация на БНТ износващият пласт на асфалтовата покривка не е бил с нужната грапавост, за да се осигури добро сцепление на гумите на превозните средства.


image0 (9K)