Тревожни сигнали, че сте в риск от диабет

Предиабетът има своите симптоми

[ad id=“263680″]

Схващането, че ако сте болни от нещо, ще усетите навреме симптомите, е широко разпространено. За съжаление, невинаги е така. Някои заболявания, като диабетът, имат куп скрити симптоми, които пречат на ранното диагностициране на състоянието.

Също така много хора не подозират, че са в риск от диабет. Предиабетното състояние има множество симптоми, които ако бъдат регистрирани навреме, могат да помогнат за предотвратяването на същинския диабет.

КОИ СА ТЕЗИ СИМТОМИ?

Косвени симптоми на диабет

  • Трупане на килограми

Наддаването на тегло невинаги е предизвикано само от прекаляването с десертите и тестените изделия. Хората в риск от диабет трупат мастна тъкан в областта на корема и талията. Тя е основен рисков фактор, упражняващ стрес върху панкреаса. Недостатъчното производство на инсулин от негова страна води до диабет.

  • Промени в кожата

При предиабета обикновено не се наблюдават промени в кожата, но в някои случаи не е така. Възможни са по-леки варианти на симптоми, свързани с диабета като изменения в цвета, пигментацията на кожата, както и поява на сърбеж и кожни раздразнения.

При някои пациенти с инсулинова резистентност се наблюдава потъмняване на кожата под мишниците.

  • Прекалявате със сладкото

Консумацията на сладкиши сама по себе си не е задължителна предпоставка за развитие на диабет, но е много вероятно да изтощите панкреаса си, ако прекалявате с въглехидратите. Не само сладкишите са потенциално опасни в случая, а и макаронените изделия, хлябът, тестените продукти, оризът, всички бързоусвояеми въглехидрати.

  • Рядко се движите

Нямате сили, липсват ви желание и енергия да се движите повече. Това може да е сигнал за предиабетно състояние. Липсата на движение ви поставя и в още един омагьосан кръг – то само по себе си е предпоставка за отключване на захарна болест. Заседналият начин на живот може да доведе и до други тежки здравословни състояния. Енергичната разходка по 20 минути на ден може да намали този риск.

  • Надхвърлили сте 45

За съжаление, възрастта също е фактор при отключване на предиабет и диабет. След 45-годишна възраст рискът от предиабет се увеличава, а в по-късен етап е възможно да настъпи и диабет, ако не бъдат взети необходимите медицински мерки, както и такива, свързани с промени в начина на живот.


image0 (9K)