Тревога във Франция: 70 случая на заразени с опасния вирус след отварянето на училищата

Само седмица, след като една трета от френските ученици се върнаха в училищата, бе констатирано тревожно заразяване на около 70 души, свързани с училищата, предаде „Асошиейтед прес“.

Някои учебви заведения подновиха занятията миналата седмица, а още 150 000 ученици от горните класове се върнаха в класните стаи днес. Това стана в рамките на започналото облекчаване на строгите карантинни мерки, наложени заради пандемията от новия коронавирус.

Днес обаче френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер би тревога, че връщането в училищата е изложило някои деца на нова опасност от зараза. Той каза, че засегнатите училища веднага се затварят. Френски медии съобщиха, че вече са затворени по спешност седем училища в северна Франция.

Министърът не уточни дали 70-те случая на Ковид-19 са сред ученици или сред учители.

„Като се има предвид, че инкубационният период на вируса е няколко дни, вероятно е хората да са били заразени още преди отварянето на училищата“, добави той.

Франция отвори около 40 000 предучилищни заведения и начални училища миналата седмица. В класовете и групите може да има до 15 деца. Така занятия подновиха около 30 процента от всички ученици. На родителите е разрешено сами да избират – дали да пуснат децата си, или да ги оставят у дома.

 


image0 (9K)