Транспланти от свине, ще присаждат на деца, при които липсва част от хранопровода

Транспланти от свине, модифицирани с помощта на стволови клетки, ще се присаждат на деца, при които липсва част от хранопровода, съобщи БГНЕС.

Съответните органи ще се взимат от прасета, отглеждани в британски ферми. Тези органи ще се използват като основа, в която клетките на животното ще бъдат заменени със стволови клетки на новороденото дете.

Работата върху модификацията на тъканите ще отнеме два месеца, така че присаждането ще може да се извършва на деца на две- и тримесечна възраст. Планира се новият метод да се прилага от следващата година.

В лондонската болница Грейт Ормънд стрийт ще се направят около 10 такива операции на деца с тежки случаи на атрезия (липса на естествен отвор) на хранопровода.

По предварителни оценки лечението ще струва около 100 000 паунда (125 000 долара).По правило атрезията на хранопровода се коригира с относително елементарна операция, но в тежките случаи хирурзите трябва да преместват стомаха в гръдната кухина, което в бъдеще усложнява живота на пациента.

Лекарите се надяват, че сега чрез присаждане на хранопровода болните деца ще могат да живеят пълноценно. Медиците смятат да разработят аналогични методи на лечение и за новородени, страдащи от други тежки дефекти, както и за възрастни, страдащи от рак на хранопровода.

източник: Дарик


image0 (9K)