Тракийският университет влезе в международна класация за най-добри ВУЗ-ове

Тракийският университет в Стара Загора за първи път се нарежда сред трите български университетa, които влизат в международната класация на QS за 2016 г. Софийският университет пада с две позиции, а Американският университет в България и Тракийският университет се нареждат за първи път сред най-добрите висши учебни заведения за Източна Европа и Централна Азия, съобщава karieri.bg

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ пада с 2 позиции до 46-о място в регионалната класация на най-добрите университети за Източна Европа и Централна Азия (EECA) за 2016 г., изготвена от компанията за образователни услуги Quacquarelli Symonds (QS). За сметка на това тази година за първи път в класирането попадат други две висши учебни заведения от България – Американският университет в България и Тракийският университет в Стара Загора. Те се нареждат на позиция 151-200, като се представят най-добре по показателите тежест сред работодателите и преподаватели с докторска степен.

Челната тройка в ранглистата за региона на EECA тази година е доминирана изцяло от руски учебни заведения. На първо място за трета поредна година е Московският държавен университет, а втората и третата позиция се държат съответно от Новосибирския държавен университет и Санктпетербургския държавен университет, който измества миналогодишния бронзов медалист – Карловския университет в Прага.

Другаде по света
Националният университет на Сингапур оглавява класацията на QS за Азиатския регион. Второто място се държи от Хонгконгския университет, а третото – от Технологичния университет Нанянг, отново в Сингапур. Китай е представен на 5-а и 9-а позиция съответно от Университета „Цингхуа“ и Пекинския университет. Първия представител на Япония в класацията – Университета на Токио – откриваме едва на 13-о място, следван от други два – Токийският технологичен институт (14) и Университета на Киото (15). Справката показва, че Южна Корея успява да класира най-голям брой висши учебни заведения (общо 6) в челната двайсетица, следвана от Япония с 5.

Данните показват, че топ 20 на регионалната ранглиста за Латинска Америка е доминирана от общо 8 бразилски университети. Първите две места в челната тройка са заети от Университета на Сао Пауло (1) и Университета Кампинас в Сао Пауло (2), докато на трета позиция се нарежда Папският католически университет на Чили. Университетът за петрол и минерали „Крал Фахд“ в Саудитска Арабия, Американският университет в Бейрут, Ливан, и Университетът на крал Сауд в Саудитска Арабия пък се позиционират на първите три места в класацията на QS за Арабския регион.

Особености на методологията
QS класират топ университетите в света в четири ключови региона – Азия, Латинска Америка, Арабските държави и Източна Европа и Централна Азия. Специфичното е, че всяка от регионалните ранглисти се основава на собствена методология, която е съобразена с особеностите на съответната област. Целта е по този начин да се даде по-голяма видимост на местните висши учебни заведения, уточняват от QS.

Включените университети се оценяват по няколко основни показателя – академична репутация, възможности за намиране на работа след приключване на образованието, преподаване, изследователска дейност, онлайн присъствие, преподаватели с докторска степен, международен престиж и др. Изследването цели да ориентира бъдещите студенти кои са водещите университети във всеки от четирите изследвани региона, като им помогне да направят информиран избор за образованието си.

Регионална класацията на QS за Източна Европа и Централна Азия – 2016 г.

1. Lomonosov Moscow State University, Русия
2. Novosibirsk State University, Русия
3. Saint-Petersburg State University, Русия
4. Charles University in Prague, Чехия
5. University of Tartu, Естония
6. University of Warsaw, Полша
7. Jagiellonian University, Полша
7. Czech Technical University in Prague, Чехия
9. Bogaziçi Üniversitesi, Турция
10. Masaryk University, Чехия

43. Vilnius Gediminas Technical University, Литва
44. University of Wroclaw, Полша
45. National Research Tomsk Polytechnic University, Русия
46. University of St. Kliment Ohridsky, България
47.University of Latvia, Латвия
48. National Technical University of Ukraine „Kyiv Polytechnic Institute“, Украйна
49. Kazakh National Technical University named after K.I.Satpaev, Казахстан

151-200. American University in Bulgaria, България
151-200. Trakia University, България


image0 (9K)