Трайчо Трайков: Хубаво е да има телена ограда, но телената ограда не ни спасява от мафията

Освен изрично написаното в Конституцията като правомощия, президентът може да свърши много повече, каза на среща с гражданите на Пазарджик кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков. „Президентът трябва да е като фенерче, което да свети в тъмните ъгли на държавата, където някои не могат или не искат да стигнат. Обещавам, че аз и ген. Събев ще правим това“, заяви Трайков.

„Хубаво е да има телена ограда, но телената ограда не ни спасява от мафията. Криминалният контингент, свързан с контрабанда и корупция, се пренасочи към каналджийство на мигранти. Точно в тази сфера държавата ни отсъства. И точно това носи рискове за националната ни сигурност, защото в България по този начин проникват хора, които не са бежанци. Ето къде е голямата опасност и причината е държавно покровителстваните канали за контрабанда“, каза още кандидатът за президент на Реформаторския блок. „Мафията не се бори нито с телени огради, нито с патриотарски възгласи. Бори се със стабилен фундамент, който се основава на уважение на човешките права, на качествена законодателна дейност и на прилагането на тези права по начин, който гарантира, че те се спазват от всички и се прилагат от всички“, допълни Трайчо Трайков. Той заяви и че, първата работа на президента е да прилага тези високи стандарти към законите, които идват от Народното събрание, а когато законите са приети, президентът трябва да следи за това, институциите в държавата да прилагат тези закони.
Външната политика за България в момента означава две неща – отношенията ни с нашите съюзници, и отношенията ни с трети страни, каза още на срещата Трайчо Трайков. Той бе категоричен, че е крайно време „да стане ясно на държавниците ни, че България не е кандидат-член на Европейския съюз и нямаме началници, от които да получаваме заповеди.“„Колко добре са защитени интересите на България зависи от това, колко добре сме обяснили на съюзниците си, че нашите интереси са техни интереси. Ние не сме буфер между ЕС и другите, ние сме Европейски съюз“, каза Трайков и допълни – Ангажирам се, че ще настоявам преди важни форуми, на които се взимат важни за Европейския съюз решения и които засягат и нас, да имаме предварителна позиция, която да е ясна, и след това да има отчет как тя е защитена.“

Що се отнася до отношенията ни с трети страни, според него е важно да имаме самочувствието и знанието, за да говорим по един равнопоставен начин с тях. „Ние не сме малката България в Югоизточна Европа, а сме част от най-голямата икономика на света – Европейският съюз, и част от най-мощния отбранителен съюз в историята на човечеството, НАТО. И всички останали трябва да се съобразяват от този факт“, категоричен бе той.


image0 (9K)