Трайчо Трайков: Трябва да се борим пак за европейска демократична България както през 91-ва година

Трябва да се борим пак за европейска демократична България, както през 91-ва. В края на тази кампанията се вижда, че кандидатите са прокремълски. След 27 години преход стигнахме дотам, че в демократична европейска България човек трудно може да намери демократични европейски кандидати. Това освен, че поставя огромна отговорност на нашите рамене с ген. Събев, не говори добре за състоянието на България, каза кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков на среща с жителите на Девня.
Мисля, че Плевнелиев е добър президент, но правеше усилия да остане лоялен на партията, която го е издигнала във вътрешнополитически план, което не е по моя вкус. Имало е моменти, в които ми се е искало да е по-решителен. Иначе го харесвам и с него съм работил добре. В много моменти проявяваше истински държавнически инстинкт“, каза в отговор на въпрос Трайчо Трайков.
Според него правомощията на президента са напълно достатъчни. Все още част от тях не са използвани изцяло от досегашните български президенти, като напр. законодателната инициатива по конституционни въпроси. „Президентът не е част от нито една от трите власти, но той има споделени отговорности с всяка от властите. Не случайно Конституцията определя президентът да е коректив във времена на криза. Работата на държавния глава е да контролира качеството на законите и да налага вето, когато те не са в интерес на всички хора, а само на група от тях. Ако президентът има активна позиция по това как работи Народното събрание, няма как неговата позиция да бъде игнорирана“, категоричен бе Трайков.
По думите му парите, които се дават от държавата като партийни субсидии, са много. „Не може партии да имат милиони на депозити в банките и да си купуват бронирани лимузини с тези пари. Не е допустимо. Тези пари се дават, за да може партията да функционира, не да се създават нови богатства“, каза Трайков. Според него въпросът за партийната субсидия трябва да бъде поставен сериозно, а не както е в референдума. Една от идеите, които той споделя, е с увеличаването на броя на гласове да се намалява субсидията на глас, за да могат все пак и по-малките партии да извършват своята партийна дейност, а по-големите да не стават субсидийни милионери.


image0 (9K)