Трайчо Трайков: Станахме луди от ултиматуми – сега премиерът, преди това Путин, преди това някой друг

„Аз не разбрах за какво точно са обвиненията на Бойко Борисов. Аз знам, че РБ от три дни ходят на работа в парламента, а ГЕРБ и останалите не ходят.Видях, че премиерът е отишъл в НС и се е възмутил. Смятам, че е безобразие по време на предизборната кампания парламентът да спре работа, коментира в предаването „Още от деня“ по БНТ кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Той не прие упреците, че РБ не е достатъчно солидарен в поемането на отговорност и в понасянето на тежестта и негативите от управлението. „В блока има хора, които са министри и те си носят отговорността. Има депутати, които подкрепят правителството, и такива, които са в опозиция. Това е известно и ясно за всички. Станахме луди от ултиматуми – сега премиерът, преди това Путин, преди това някой друг“, категоричен бе Трайков.

В момента има кампания за президент. Хората трябва да дадат гласа си за този, който смятат,че има характера и концепцията да бъде държавен глава. „Участвам в един мажоритарен избор. Не съм заемал никаква позиция нито в правителството, нито по бордове, нито по някакъв друг начин, свързан с участието но РБ  във властта. Лесно ми е да съм надпартиен, защото съм безпартиен“, подчерта той и допълни, че е единственият кандидат за президент, който е публикувал официално своите програмни намерения. „Всички други си мълчат, крият се, не ходят на дебати, нещо се надлъгват един друг“.

Според него голямата цел пред България, националната кауза, за която политическият елит трябва да работи, е превръщането на България в достоен член на семейството на свободните европейски народи. „За съжаление още не сме, въпреки, че това са думи на Левски  и той още тогава е виждал така българския патриотизъм. Хората в момента бягат от България. Не виждат да имаме истинска демокрация, където законите са справедливи и те се спазват еднакво за всички“, категоричен бе Трайчо Трайков.

Затова основна тема за него като държавния глава, ако бъде избран, е правосъдието и върховенството на закона, радикалната съдебна реформа и реформа в прокуратурата, която трябва да бъде доведена докрай. Едновременно с това трябва да се утвърди ролята на България като член – а не като кандидат-член, буфер, посредник – в Европейския съюз. „Правилата трябва да се изработват от нас, по начин, който да отразява нашите интереси и да използваме ресурсите и силата на съюзниците си и те да припознаят нашите интереси като свои. Ето това е истинският майсторлък, това е компетентността на един държавник“, подчерта Трайков.

Той ще търси подкрепата на хората, на които им е омръзнало да няма справедливост в България, да няма справедливи закони, а съществуващите да не се прилагат еднакво за всички. Ще очаква гласовете на тези, които са истински патриоти и родолюбци, а не са фили на други държави. На тези, които смятат, че трябва да се преправи основата на държавата, така че да не си заминават децата, когато дойде време да учат, да имаме най-високата смъртност от болести в Европа, най-бавно да се доближаваме до средното икономическо ниво в Европейския съюз. „Не знам дали сте видели данните за кохезионната политика отпреди няколко дни –Румъния два пъти по-бързо достига икономически ЕС, отколкото ние. Ето това са истинските проблеми“, категоричен бе кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.


image0 (9K)