Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за близо 100 хил. лв.

Антикорупционният орган трябва плати на Трайков обезщетение за нанесени морални вреди и пропуснати ползи заради водено срещу него производство за конфликт на интереси

Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да плати 99 639 лв. на бившия икономически министър, кандидат за президент и настоящ кмет на район „Средец“ в София Трайчо Трайков.

Сумата му е присъдена от Административен съд – София-град като обезщетение за нанесени морални вреди и пропуснати ползи заради водено срещу него производство от вече несъществуващата Комисия за конфликт на интереси, която се вля в КПКОНПИ, съобщи „Сега“.

Случаят датира от 2012 г., когато самият Трайков сезира въпросната комисия с молба да го провери. Тогава целта му е да изчисти името си във връзка с твърдения на бившия водещ от ТВ7 Николай Бареков, че бившият икономически министър е бил в конфликт на интереси при даването на концесия на компанията за добив и преработка на индустриални минерали „Каолин“.

На 16 август 2012 г. Комисията за конфликт на интереси, ръководена тогава от Филип Златанов, обаче излиза с решение, че Трайков действително е нарушил закона. Основният аргумент беше, че той е притежавал 278 акции в „Каолин“, а в същото време е внесъл в Министерския съвет предложение за предоставяне на концесия на компанията, което е одобрено.

I „Трайчо да се движи“

Година по-късно самият Златанов се оказа задържан и обвинен от прокуратурата, а в намерения от разследващите в кабинета му тефтер присъстваше името на Трайчо Трайков с уточняващата реплика: „Трайчо да се движи“.

Междувременно бившият икономически министър заведе дело срещу решението на Комисията за конфликт на интереси, което окончателно спечели през 2014 г. Именно този развой на казуса му даде и основание да съди КПКОНПИ по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

В иска си, подаден през миналата година, Трайков твърди, че заради решението на вече несъществуваща Комисия за конфликт на интереси срещу него от фирмата „Балканстрой“ са оттеглили предложение за работа към него, според което той е щял да получава заплата от 10 хил. евро на месец. Трайков претендира и за 12 хил. лв. неимуществени вреди, понесени душевни болки и страдания, за които са потвърдили двама свидетели.

По време на делото от КПКОНПИ са пледирали, че решението за конфликт на интереси не е отменено поради липсата на такива, а заради изтекла давност. От управляваната от Сотир Цацаров институция твърдят, че Трайков сам си е навредил като е сезирал комисията да го провери.

В крайна сметка съдия Доброслав Руков от Административния съд – София-град приема, че решението за конфликт на интереси срещу Трайков е било широко отразено в медиите, провокирало е недобронамерени коментари и по този начаин е увредило авторитета и доброто име на ищеца.

„Органите и длъжностните лица, работещи тогава в комисията, е следвало разполагат с достатъчен административен и управленски капацитет, който да им позволи да предвидят, че в случая, независимо дали е имало или не конфликт на интереси, са изтекли сроковете за образуване на производство, а не самоцелно да провеждат такова“, постановява съдът, подчертавайки, че доводът на КПКОНПИ, че Трайков сам е предизвикал увреждането си, е несъстоятелен.

В края на юни Трайков, бившият му финансов колега от първия кабинет на Бойко Борисов и съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев ​бяха оправдани от Специализирания наказателен съд по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)