Трайчо Трайков: Излекуването на съдебната система – ще излекува всичко останало

„Не трябва да оставяме България на хората, които искат да я присвоят за частно ползване. На тези, които чрез институциите на държавата са я присвоили за себе си. Това наричаме държавна мафия. Аз не смятам, че трябва да оставим нашата страна на тези хора“. Това каза кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков в Габрово, където, заедно с кандидата за вицепрезидент ген. Съби Събев се срещна с граждани и симпатизанти.

„Държавата трябва да създаде условията всички ние – и българите в Българя, и българите в чужбина – да сме част от българската нация. Хората ще се върнат или няма да си тръгнат от България, когато могат да разчитат, че техните усилия, знания, способности и характер ще бъдат оценени по достойнство, че всичко това няма да им бъде откраднато“, каза Трайков. По думите му няма един човек, който да направи всичко, но един човек може да поведе страната към система, която да гарантира справедливост и равнопоставеност. „Това не са лозунги, а съвсем ясна концепция за това как може системата на правосъдието да отговаря на този стандарт“, каза Трайков и допълни, че „излекуването на съдебната система, ще излекува всичко останало.“

Според него бъдещето на България е в това да използваме силата и ресурсите на съюзниците си, за да постигнем нашия национален интерес. А той е България да живее в мир, икономически просперитет, върховенство на закона. „Страна, в която законите са добри и се прилагат по един и същи начин към всеки, и съответно държавата и институциите гарантират това“, поясни той и допълни, че осъществяването на тази цел не е никак просто, както виждаме след повече от 25 г. опити. „В началото на прехода към демокрация ни се струваше, че е достатъчно да сменим формата на собственост и нещата ще си дойдат по местата. За съжаление вече е кристално ясно, че това не е така. Но това, което бе започнато преди 27 години, а именно постигането на демокрация, нямаме право да го изоставяме“, категоричен бе кандидатът за президент на РБ.

В отговор на въпрос за опонентите си в президентската надпревара Трайков коментира,  че кандидатите на двете най-големи партии Радев и Цачева на практика не се различават един от друг. „В дебата, който гледахме между тях, между фризираните клишета успяха да кажат две феноменални глупости. Едното е, че човешките права не са толкова важни, защото има политически обстоятелства. И двамата се съгласиха, че ако една страна е агресор и не спазва международното право, просто трябва да се остави така. Много ми се иска да отидат и да го обяснят на хората в хасковско и кърджалийско, например, но надали ще го дочакаме“, каза още Трайков. Според него такива хора не бива да бъдат допуснати да управляват България.


image0 (9K)