Трайчо Трайков за Плевнелиев: Беше точен в оценките си, но се стремеше да е лоялен към ГЕРБ

Това, което аз знам, че решението да ме издигнат за кандидат за президент е взето единодушно. С г-н Лукарски не съм разговорял. Официалната позиция на Реформаторския блок е за подкрепа. Това заяви очертаващият се като окончателен кандидат за президент на РБ Трайчо Трайков. Той няма врагове, но е интензивно нехаресван от приятелите си, пошегува се бившият икономически и енергиен министър пред Нова телевизия предвид обстановката на „единствено в хаоса” при реформаторите. Разговорът не е напълно приключил, защото предстои Изпълнителен съвет на Реформаторския блок по някое време през следващата седмица, когато всичко ще се реши окончателно. Кой ще е начело на България е много важно, в съдбоносен момент, подчерта Трайков.

Като мотив и като лична мотивация за кандидатурата си Трайков посочи необходимостта да се изкарат на преден план важните теми. Трябва да се каже ясно, че изборът, който България направи преди 20 години, трябва да бъде затвърден, подчерта Трайков, визирайки влизането ни в НАТО и ЕС.

На въпрос относно експертизата му, Трайков отговори, че правомощията на президента са фокусирани във външната политика и националната сигурност. И по двете теми имам експертни мнения, добави той. Трайков заяви, че е важно президентът да е балансьор и да казва „не” на всеки.

Попитан директно дали президентът трябваше да се намеси по случая с Абдуллах Бююк, Трайков отговори, че Плевнелиев „не реагира, но аз реагирах”. Важно е да се спазват докрай законите в страната, които създават усещането на хората за власт. Като цяло президентът Плевнелиев беше доста точен в оценките си, но се стремеше да е лоялен към партията, която го издигна, подчерта Трайков.

Той заяви намерение да се продължи съдебната реформа по „по-радикален начин”. Изборът за президент е мажоритарен. Много често чувам „бихме гласували за Вас, но сме малко”. Хора, не сте малко – опитайте, заяви Трайков. Той призна, че на балотаж най-нормалното нещо би било да има подкрепа за кандидат на ГЕРБ, ако само кандидат на ГЕРБ стигне там. Ще очаквам обаче подкрепа и за мен, ако само аз успея да отида на балотаж, уточни Трайков.
С г-н Борисов съм в нормални отношения. Не изговорихме докрай всичко около моето отстраняване при първия кабинет на ГЕРБ, завърши Трайков.

© Actualno.com

 


image0 (9K)