Трайков към Румен Петков: Добре, че „Белене“ не е построена, трябваше да затворим половината икономика

Трайчо Трайков

„Слава Богу, че АЕЦ „Белене“ още не е построена, защото трябваше да сме затворили половината енергетика и да купуваме ток от нея на двойна цена“. Това каза пред БНТ бившият енергиен министър Трайчо Трайков. По думите му, „Белене“ няма да се случи, защото подалите заявка компании, най-вече фаворитите „Росатом“ и китайската CNNC нееднократно са казвали, че такъв проект не може без държавна гаранция, а държавата иска проектът да се реализира на изцяло пазарен принцип или без държавна гаранция.

Бившият енергиен министър предупреди, че сега, като се развива процедурата, е възможно на етап предложение на конкретни оферти държавата да се извърти – да не се окаже така, че пак българският данъкоплатец плаща, добави той.

Според председателя на АБВ Румен Петров, проектът „Белене“ е закъснял с 12 години и България през това време загубила много. Като аргумент защо ни трябва „Белене“, той даде цената от АЕЦ „Козлодуй“ – била най-ниската, но не стана ясно защо и от Втора атомна ще е така – Трайков обаче обясни, че за „Козлодуй“ плащаме само разходи за персонал и гориво, докато при „Белене“ ще има и пазарни елементи или някакъв вид държавна гаранция. Петков не пропусна и да провокира, като заяви, че Трайков го прекъсва, при това на два пъти, а Трайков му отвърна, че е много трудно да спечелиш спор с умен човек, но е невъзможно с такъв, който не е умен. Трудно е да намерите експерт, който да седне тук и да защитава строежа на АЕЦ „Белене“.

Присъствието на г-н Петков не е защото всички са в отпуск, а защото няма експерти, които да кажат, че трябва да похарчим пари, за да купуваме ток на двойна цена, иронизира Трайков пред БНТ. А Петков продължи с аргументите как Борисов бил „натиснат“ и спрял АЕЦ „Белене” и даде пример как така бил спрян и „Южен поток”, та сега да не печелим от транзитна такса. Бившият енергиен министър подчерта и, че площадката на АЕЦ „Белене” не е подходяща – не е била преди 40 години, преди 30, преди 20, преди 10, както и сега. Трайков предупреди и, че при реализация на проекта, ще натоварим децата и внуците си да плащат милиарди и милиарди за ядрени отпадъци. Припомняме, че проектът „Белене“ беше възобновен при третото управление на Бойко Борисов – преди малко над година и с аргумент как у нас не е по-сеизмично, отколкото в Япония. Самият проект беше спрян при първото правителство на Борисов, а сега тръгва с основен аргумент, че сме платили 620 млн. евро за два реактора от „Атомстройекспорт“ и с това сметката за централата е набъбнала до 2-3 млрд. лева, като е по-рантабилно да завършим проекта. Според доклад на БАН обаче, ако „Белене“ е по-скъп проект от 10,5 млрд. евро, тогава става нерантабилен. А държавата зае позиция, че ядрената централа трябва да стане факт без повече държавно финансиране т.е. на пазарен принцип, което поставя и сериозният въпрос за цената на тока. Именно „Росатом“ предупреди преди време, че такива проекти не стават без държавно участие! Faktor.bg


image0 (9K)