Трайков за картела: При предишната такава ситуация вместо 500 милиона лева глоба им забраниха да си публикуват цените в интернет

 

Следете решението, каза Трайков по отношение на обявения от КЗК картел на горивата и очакваната справедливост
Компаниите, за които КЗК съобщи, че са в картел, сега имат 30 дни да отговорят. Това съвпада странно с края на президентската кампания. Подобна ситуацията имаше и в края на 2012 г. Компаниите тогава също отговориха, но внимавайте да не умрете от смях! Тогава органите можеха да им наложат 500 милиона лева глоба за картел, а те им забраниха да публикуват цените си в интернет.
Така Трайчо Трайков коментира обявения вчера от КЗК картел на горивата.
Тогава аз остро протестирах, добави той, но ВМРО и другите патриотични организации не ме подкрепиха. Ако гражданите продължават да плащат цената за картелите, това няма да доведе до справедливо общество, подчерта Трайков. На хората им писна от липсата на справедливост, трябва истинска реформа, добави той и бе категоричен, че опоненти са му всички, които представляват небългарски интереси. Има необходимост от подобряване на управлението, категоричен бе Трайков на въпрос в студиото на БТВ.
Попитан за състоянието на армията, Трайков каза, че тя е в незавидно положение и има нужда от модернизация и дофинансиране. Трябва български изтребители да пазят българското небе, категоричен бе кандидатът за президент на РБ. По думите му, България членува в НАТО и ЕС и трябва да изпълнява задълженията си в тези съюзи, но и да покаже достойнство, без някой да ни поставя условия. Попитан за Крим, той отговори, че не може една държава да си присвоява територия на съседна държава на базата на исторически претенции.
Трайков каза също, че РБ настоява за равнопоставеност в отношенията с Русия. По думите му, рядко българските правителства са я постигали. Санкциите на ЕС към Русия са към няколко приятели олигарси на Путин, а в отговор Русия наложи санкции на европейския износ и наказа своите граждани – това не е европейска политика. Действията на Русия ощетяват българския бизнес, категоричен бе Трайков.
Цяла седмица си мисля, че само аз от кандидатите за президент забелязах ултиматума на Путин към НАТО за изтегляне на базите им от Балканите и Балтийските страни – не може той да ни казва какви да са нашите отношения с нашите съюзници. Ние сме в общ отбранителен съюз в НАТО и нашето членство там е много важно, посочи още той.
За Турция Трайков коментира, че са наш съсед и имаме интерес от интензивни икономически и дипломатически отношения с тях. България не трябва да позволява никой да й се бърка във вътрешните й работи. Ключово е как защитаваме ние страната си от външни вмешателства и тук визирам повишаване на капацитета на службите, добави Трайков. България трябва да има по-твърди позиции, каза още той на въпрос дали ще бъде повече ястреб или повече дипломат във външната политика. Според него е било грешка подкрепата за предишната кандидатура за шеф на ООН, направена под натиска на АБВ.
Трайков бе категоричен, че не трябва да се увеличават правомощията на президента, а президентът да е надпартиен и коректив на властите. Правомощията му са достатъчни – той е толкова силен и свободен, колкото са неговите качества и достойнства, добави той.


image0 (9K)