Трагедия на борда на руска атомна подводница, загинали са 14 моряци

14 руски военни моряци са загинали при пожар на борда на подводница в териториалните води на Русия. Това съобщи министерството на отбраната в Москва.

В краткото съобщение се казва, че инцидентът е станал, когато екипажът е извършвал „батиметрични изследвания в рамките на изучаване на придънното пространство на Световния океан, в интерес на Военноморския флот на Русия„.

Благодарение на „самоотвержените действия“ на моряците пожарът е бил потушен, но те са загинали вследствие на отравяне от изпаренията при горенето, пише още в прессъобщението.

Понастоящем подводницата се намира в руската военноморска база в Североморск, Мурманска област. Разследването се ръководи от главнокомандващия на ВМФ на Русия, се казва в съобщението на руското военно министерство.

Дълбоководният спускаем апарат е секретната атомна подводница АС-12, известна с прозвището „Лошарик“, твърди агенция РБК.

През август 2000 година руската подводница „Курск“ потъна в Баренцово море след две експлозии на борда. Тогава загинаха всички 118 моряци и офицери на борда.


image0 (9K)