Трагедия беляза връщането на родна писателка от Антарктида

Драматична и в крайна сметка неуспешна спасителна операция в ледените води край Антарктида се разиграла пред очите на писателката Людмила Филипова по време на връщането й от експедиция на ледения континент.Тя разказа за преживяното в студиото на btv.

[ad id=“225664″]

Филипова, която в момента кара магистратура по астрофизика, заминала със свой колега португалец, заедно с когото работели по общ проект. След месец и половина работа със специализирана апаратура на Антарктида, трябвало да се приберат, но още от началото започнали проблемите – вълните били толкова силни, че всички в лодката били до шия във вода и само специалните защитни костюми и умелото управление на командира на базата ни Йордан Йорданов довели начинанието до успех.

[ad id=“263680″]

„20 дни по-рано испанците се отказаха при много по-добри условия да вземат стоящите в базата”, коментира тя. При провал е трябвало тя и останалите в лодката е трябвало да чакат цял месец.

Все пак достигнали до кораба. За Филипова това била трета експедиция, но за първи път никой не помогнал на полярниците да се качат на борда по въжената стълба. Малко по-късно от свой познат – готвачът на плавателния съд, разбрала, че има човек зад борда. „Капитан, офицер, учен – капитан Хавиер Салазар”, обясни тя.

[ad id=“237001″]

Последно бил видян на кораба два часа по-рано – на място, където няма преграда. „Корабът тръгна с пълна скорост назад и беше почти като в „Титаник” – с огромни фенери се обхождаше водата”, разказа Филипова. Без защитна екипировка човек не може да оцелее повече от три минути при смразяващите температури. По-късно разбрала от другия капитан на кораба, че той е трябвало да реши дали да забави спасителната операция като качи полярниците, или да ги върне и да тръгне веднага назад. Избрал първото.


image0 (9K)