Трагедията се разраства! Жертвите на срутения мост в Генуа вече са най-малко 22 (видео)

Под отломките са затрупани хора, спасители с кучета ги издирват. В момента на срутването на моста е имало около 20 автомобила. Спасителната операция продължава

[ad id=“225664″]

Десетки хора са загинали в резултат на срутването на една от най-важните транспортни артерии в северния италиански град Генуа. По последни данни загиналите са най-малко 22 души, заяви заместник-министърът на транспорта.

„За съжаление мога да потвърдя, че 22 са загинали и че това число вероятно ще расте“, каза пред Sky TG24 Eдуардо Рикси. Състоянието на петима пострадали се оценява като тежко. Най-вероятната причината за срутването на моста е удар от мълния, твърдят очевидци, цитирани от италианските медии.

„Мълния удари моста и ние видяхме как той се срути“, заяви един от свидетелите. Около 13.00 часа българско време се срути мостът „Моранди“, който е част от автомагистрала А10. При срутването му са пострадали десетки коли. Под отломките са затрупани хора.

[ad id=“263680″]

В резултат на инцидента са повредени газови тръби и има изтичане на газ. На мястото на трагедията работят спасители с кучета, които издирват затрупаните хора. Има линейки и пожарникари. В момента на срутването на моста е имало около 20 автомобила. Спасителната операция продължава.

Вътрешният министър Матео Салвини съобщи, че на мястото на инцидента работят над 200 служители на пожарната. Министърът на инфраструктурата и транспорта Данило Тонинели се намира на мястото на трагедията. На фотографиите и видеото от мястото на събитието се вижда, че сред бетонните отломки има смачкани коли.

Срутването е станало над железопътна линия, но има засегнати жилищни сгради, които се намират в съседство. Бетонният мост се е срутил от 100 метра височина. Движението по магистрала А10 и в двете посоки е спряно. Централната част на моста, който е кръстен на един от най-прочутите италиански архитекти Рикардо Моранди, фактически липсва.

Времето в Генуа е много лошо, вали проливен дъжд.

Генералното консулство на Република България в Милано, в чийто консулски окръг спада Генуа, е в постоянен контакт с местните власти във връзка с трагичния инцидент. За момента няма официална информация за самоличността, броя или националността на жертвите и пострадалите. При получаване на актуални данни българските дипломати ще уведомят своевременно, съобщиха от българското МВнР.

[ad id=“236993″]

Във връзка с трагедията Гражданска защита на област Лигурия откри следната гореща телефонна линия – 800 640 771 Български граждани могат да потърсят информация по случая или да подадат сигнали на телефоните на Генералното консулство в Милано: +39 028 49 42 941 и +39 933 37 82 60 43 (в извънработно време).

Италианският премиер Джузепе Конте ще посети Генуа тази вечер, съобщиха от правителствения дворец Киджи. Ръководителят на департамента за гражданска защита към италианското правителство Анджело Борели е свикал в Рим заседание на оперативния комитет. Премиерът ще наблюдава работата на комитета.

Движението по моста „Моранди“ винаги е много натоварено. Той играе важна роля за осъществяване на транспортните връзки с Франция и с летището на Генуа.

[ad id=“218548″]

Мостът е построен през 60-те години на миналия век и е ремонтиран за последно през 2016 г.


image0 (9K)