Тотално разхищение! Министерства харчат милиони в края на мандата на Кабинета, обявяват обществени поръчки „на килограм“

В края на всеки мандат харченето на публични средства би трябвало да намалява, а не обратното, категоричен е експертът Любомир Авджийски

Обществени поръчки за милиони левове са обявени веднага след като кабинетът подаде оставка. Министерството на

финансите щТотално разхищение! Министерства харчат милиони в края на мандата на Кабинета, обявяват обществени поръчки "на килограм"
е плати 16 милиона лева за тонери и други консумативи.

В Министерството на икономиката пак за копирна и компютърна техника ще похарчат 138 хиляди лева. МВР пък ще купи на Гранична полиция джип и няколко дрона за наблюдение срещу 390 хиляди лева.

Министерството на външните работи планира да ремонтира остъклена тераса и фоайе срещу 225 хиляди лева, съобщава bTV.

Срещу половин милион лева Министерството на културута ще подсигури самолетните билети за служебни пътувания, а земеделското министерство ще строи оранжерия в Монголия за 1,4 млн. лева.

Доставка на тонери за копирни и печатащи устройства и други консумативи за нуждите на органи на изпълнителната власт – така е описана поръчката, за която Министерството на финансите ще плати 16 милиона лева без ДДС.

Поръчката е разделена на три позиции. За 9, 6 и 1 милион лева.

От Министерството на финансите не пожелаха да застанат пред камерата на бТВ, за да обяснят с какви мотиви е обявена обществената поръчка. Изпратиха  отговори в писмен вид.

Поръчката не е нова и за нея има предварително обявление от началото на годината, пишат от финансовото ведомство.

От централизираната поръчка ще произтече сключването на рамкови споразумения, което не задължава възложителите да похарчат целите суми.

За близо 1,5 млн. лв. Министерството на земеделието ще строи оранжерия за зеленчуци в Улан Батор, Монголия. Поръчката е обявена в първия работен ден след като Борисов обяви оставката.

„Това е само по споразумение от времето 2007-2008 година. По този въпрос има много дебати и желание от правителството на Монголия това да се изпълни”, обясни зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

Средствата за оранжерията идват от правителството на Монголия. С парите се погасява част от задължение на азиатците към нашата страна, посочват от земеделското министерство.

BNews припомня, че  Улан Батор  е една от най-студените столици в света.  Характерна черта на този климат са дългите и много студени зими, които водят до липсата на растителност.

Според Института за пазарна икономика обществените поръчки на правителството след подадената оставка будят подозрения.

„Ударното харчене на обществен ресурс в края на мандата на едно правителство определено може да бъде индикация за злоупотреба или за насочване на средства към свързани лица”, коментира експертът Любомир Авджийски. В края на всеки мандат харченето на публични средства би трябвало да намалява, а не обратното, добави той.

http://BNews.bg


image0 (9K)