Топ 7 на държавите, които управляват света. Защо Русия е №1 (ВИДЕО)

Огромните залежи на природни богатства поставят тези страни на челни места в икономически аспект. Кои са държавите, които притежават толкова много земни ресурси, които струват трилиони и ги превръщат във водещи световни лидери, научаваме от новото видео от канала „Седемте най“ във Vbox7.com

Бразилия – 21.8 трлн. долара 
Бразилия осигурява над 12% от световните доставки на дървесина, която е основният и ресурс. Страната е на 2-ро място в света по производство на желязо. Има значителни залежи на злато, уран и петрол.

Китай – 23 трлн. долара 
Въглищата и редките земни метали съставляват около 90 процента от природните богатства на Китай. Дървесината е друг основен ресурс за азиатската държава.

Иран – 27.3 трлн. долара 
Иран притежава 10 % от световните залежи на петрол и 16 % от залежите на природен газ. Тези два ресурса съставляват основната част от природните богатства на страната, но износът им доскоро бе ограничен заради ембарго.

Канада – 33.2 трлн. долара
Канада притежава 17.8 % от световните залежи на петрол. Страната е втора по залежи на уран, а също така е и третият най-голям производител на дървен материал. Има и значителни залежи на фосфати и природен газ.

Саудитска Арабия – 34.4 трлн. долара 
Саудитска Арабия е лидер по залежи на петрол. 20 процента от световните залежи се намират на територията на страната. Към това прибавяме и големите залежи на природен газ, които са на 5-то място в света.

САЩ – 45 трлн. долара 
Страната притежава над 31 процента от световните залежи на въглища, както и огромни количества дървен материал. Заслужават внимание и залежите на страната от нефт, природен газ, злато и медна руда.

Русия – 75 трлн. долара 
Русия оглавява класацията със значителна преднина . Страната разполага с многобройни природни богатства, включително въглища, петрол, природен газ, злато и дървесина. На 2-ро място по добив на редки земни метали.

 


image0 (9K)