Томислав Дончев: 2020 г. е пълна с амбициозни цели за кабинета „Борисов“

2020 г. ще бъде изпълнена с амбициозни цели – разширяването на газопреносната мрежа, доизграждането на газовата връзка с Гърция, тол системата, тази година трябва да продължат важните неща, които се случват в сектор „Образование“. Това каза в студиото на „Панорама“ по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той призна, че кризата с Перник е съвместима с тази отпреди осем месеца, когато ГЕРБ бе ударена „репутационно“ по отношение на нейни представители. Настоява обаче да не се внася психоза сред населението, да не се говори за „внасяме боклук от Африка“. Дончев репликира депутата Крум Зарков от БСП с думите, че народът ни е един и трябва да си пазим хората.

„Тази криза е прагматична, засяга много граждани“, коментира Томислав Дончев.

Той увери, че ГЕРБ работи за справянето с грешките.

„И на най-големия стратег, освен да крои стратегии, трябва да си гледа и в краката, за да не се спъне в някой камък“, коментира той. И подерта, че не трябва да има политика на инат.

Още утре предстои среща на премиера Бойко Борисов с отговорните министри по казуса Перник. Томислав Дончев съобщи, че утре ще се каже окончателното техническо решение и какъв друг водоизточник ще бъде използван, за да потече вода към Перник. На въпрос на водещия Бойко Василев, вицепремиерът каза, че не става въпрос за доставяне на вода от източник от София. От думите му се разбра, че от 45 дни до два месеца трябва да се случи това.

„За водата на Перник е виновно първо човешното бездействие, второ – липсата на валежи“, смята още Дончев.

Според него темата за обединението на ВиК дружествата не е била разяснена правилно след обявяването й в сряда.

„Това не е спонтанна идея, описана е в доклад от 2017 г. Става въпрос за холдинг, а не сливане в мегаструктура, в който ще притежава държавата малко над 50%. Ползата е по-добро управление и скъсване с някои местни зависимости, възможност за създаване на централен капацитет“, разясни Дончев.

По-думите му 1 млрд. лв. е сериозна сума, която се предвижда да бъде насочена към ВиК дружествата, но напомни, че те няма да са достатъчни за решаването на всички проблеми в сектора.

„Нуждите във водния сектор са огромни, необходимостта е над 10 млрд. лв., дори 15 млрд. лв., които не може да бъдат осигурени лесно“, каза Томислав Дончев.

„В крайна сметка, знаете ли кога са последните масови инвестиции – от края на 70-те. Не говорим за проблем от 10 г., а за проблем над 35-40 години“, коментира още той.

Горенето на боклук в България е 3,5%, в някои европейски държави достига до 60%, отбеляза Дончев. По думите му контролните системи на държавата не са на нужното ниво – най-вече МОСВ, тъй като трябва да бъдат по-непробиваеми.

Според Дончев рециклиращата индустрия е бизнес, когато се върши по правилата, а здравето на хората не бива да се поставя под съмнение.

Според него арестът на Нено Димов това е неприятна случка, но „при всички случаи това е нов смел подход на прокуратурата“.

„Пътят от бюрото до съдебната скамейка е много къс“, каза Дончев.

Очевидно службите на МОСВ трябва да бъдат пренастроени, за да станат по-силни и по-непробиваеми“, каза Дончев и подчерта, че здравето на хората е първостепенно.

Правителството не е зачеркнало автомагистрала Струма, заяви той. Дончев обясни, че ще има преразглеждане на екооценките, ще се изчистят дефектите и ще се търси нов вариант. Апликационната форма отново ще бъде подадена след 8 месеца, като това е било договорено и с Еврокомисията.


image0 (9K)