Томислав Дончев: „Г-н президента е да следва собствената си препоръка – нека всички да се смирим и да си гледаме работата“

Целта на днешната ни среща не е дадем ответен огън в нападките на президента, а да дадем яснота. Това каза вицпремиерът Томислав Дончев по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Към момента, разпределени са защитни маски за специализиран персонал, защитни маски за многократна употреба, специализирани облекла, облекла за многократна обща употреба, защитни очила, защитен шлем, спирт, гел за дезинфекция.

Предстои да бъдат разпределени 1 милион ръкавици, 650 предпазни облекла, 19 000 броя предпазни маски и 4000 броя предпазни шлемове“, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР.

„Работим активно по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства. Осигуряват се предпазни средства и за останалите доброволци. Няколко търговци на автомобили предложиха своите услуги. Няколко автомобила са осигурени с горива, за да се включат в дейността. Работим активно с Асоциацията на общините в Република България“, допълни Николов. Ген. Мутафчийски обясни, че първият етап е започнал от първата положителна проба до 100-тната положителна.

„Едновременно с втория етап се зареждаха всички болници, спешните медицински служби, гранична полиция, чиновниците в учрежденията с чести срещи. Всичко беше фокусирано най-вече върху лекарите, защото се опасявахме, че няма да можем да поемем броя на пациенти. През това време заработиха лабораториите, със заповед на министъра се разшири кръга, а вече работят лабораториите в Плевен, „Пирогов“, столичното РЗИ, „Софиямед“. Предстои откриването на лабораторията в Пловдив, което разширява възможността за тестването на населението“, обясни шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса у нас.

„В резултат на анализ, Министерство на здравеопазването взе решение всички болници да им бъде заплатено на базата на минало месечни изкарани доходи, да им се изплати дейността, без да бъде отчетена такава, в размер на 85%“, допълни той. „Всъщност, държавата поема 1560 лв. от парите за медиците, за да може да получат пълното си възнаграждение от 1000лв. над заплатата“, обясни ген. Мутафчийски. Той заяви още, че е имало трогателна мобилизация на обществото по отношение на дарителската дейност. Много хора са решили да даряват на отделни болници, преди изобщо да има призив.

Вчерашната история с бабата от Исперих, която дари пенсията си, е много трогателна. Това дарение, на тази баба, е най-ценното, което мога да чуя в тази кампания. Има безпрецедентна мобилизация в обществото, което показва, че имаме готовност да се справим със ситуацията и това, което предстои“, каза още ген. Мутафчийски.  „Както казва Гьоте: „Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали.“

До колкото си спомням от скромния си опит от ВСС, команди като „кръгом марш“ се задават от по-висши към по-нисше стоящи.

Коя команда да изпълняваме? Тази на трети март или тази от преди една седмица?

Единственият персонален призив, който ще си позволя по отношение на г-н президента, е да следва собствената си препоръка – нека всички да се смирим и да си гледаме работата“, заключи Томислав Дончев.

„Осигуряването на храна е най-конкретната нужда и го правим. Разширили сме обхвата и ще го разширим още. Обемът пари и как ще бъдат изхарчени, предстои да ви кажем“, допълни той.

 Blitz.bg

 


image0 (9K)