Томислав Дончев: Президентът говори обратното на това, което се случва

Репликата, че бюджетът е „след мен и потоп“ звучи интересно, но не се потвърждава от данните на нито една международна институция. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“. „Ние сме готови да изпълним бюджет 2021, президентът използва скверна технология за политически дивиденти“, коментира Дончев оценката на държавния глава за приетия окончателно бюджет на страната за следващата година.

„По повод политическите коментари, спекулации, интерпретации. Хубаво в политиката човек да се изказва. Репликата по отношение на бюджета, че бил „след мен и потоп“ звучи интересна, но не се потвърждава от данните на нито една международна институция. Съветвам ви да сравните външния дълг на България с дълга на останалите европейски държави и да видите, че България и тази година и следващата ще продължи да бъде сред държавите с най-нисък дълг“, коментира още вицепремиерът.

По думите му страната ни се очаква да има или най-ниския или сред най-ниските дефицити. „Т.е. думите не се потвърждават от фактите. Най-яркото доказателство, че философията на бюджета не е „след мен и потоп“ е това, че сме готови бюджет 2021 г. да го изпълним. Да критикуваш е изкуство. Това означава да си толкова добър да напипаш същинаната на проблема, да формулираш критиката по най-добрия начин с оглед на това да произведе ефект. Да промени дадена политика, да промени нечие поведение. Това е част от изкуството на политиката“, каза още Дончев. Според него да казваш обратното на това, което се случва, няма нищо общо с това изкуство.

Томислав Дончев попита дали президентът обслужва лекарите, санитарите, служителите на РЗИ. „Не мисля. Това е скверна технология за трупането на политически дивиденти. И да припомня и двата щама на коронавируса са опасни. И Шипченския и Софийския“, каза още вицепремиерът.

Той посочи, че другата седмица ще може да се разчита на още една схема, която се разработва в момента. „Надявам се, още в началото на следващата седмица да можем да я анонсираме. Стойността й е поне 170 млн. лв., където те ще имат право на подпомагане на определен процент от оборота. Това е подкрепа за бизнеса“, каза още Дончев.

По думите му това е подкрепа за бизнеса. „Нека всички предприемачи, собственици, мениджъри, да знаят, че за периода, когато бизнесът им е в невъзможност да бъде осъществяван, те ще разчитат на допълнителна подкрепа на държавата“, допълни още вицепремиерът.

Над 2 милиарда и половина лева по Плана за възстановяване на България за здравеопазване, социлани дейности и електронно правосъдие. 607. млн. лева от стълба „Справедлива България” ще бъдат насочени за общински и държавни болници, а други над 56 млн. – за обновяване системата 112. Предвидани са още средства нови социални услуги и електронно правосъдие.

С четвъртия стълб на Националния план за възстановяване ще се осигурят средства за подобряване на бизнес средата , здравеопазването, съдебната система и културата у нас. Програмата разполага с над 2 млрд. и пловина лв. за тези сектори.

„Основен акцент и в контекста на пандемията са парите за здравеопазване. С 607 млн. лв. ще се модернизират държавните и общински болници, а националната система 112 ще се доразвие с над 56 млн. Медици ще бъдат обучени и в ключови компетенции, където се отчита недостиг“, обясни вицепремиерът.

 


image0 (9K)