Томислав Дончев за къщата в Барселона: Стара манджа, претоплена на испанския котлон

„Властите в Испания, по сигнал, подаден от България, разследват въпросния имот. Не чух да разследват премиера. Това е стара манджа, претопляне на испанския котлон. Такива неща не се случват случайно. Премиерът много ясно заяви, че къща в Испания няма. Още повече, че се появи и собственикът на имота“, категоричен бе вицепемиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия. Според него интерес от подобен скандал може да има всеки.

„Обзалагам се, че растежът на икономиката ще е близък до сегашните данни. Обзалагам се, включително на някой важен крайник, че експресните данни и окончателните няма да се различават.“ Това обяви Томислав Дончев пред Нова тв, отговаряйки, че има манипулация на статистиката за БВП.

Вчера имаше среща на НСИ и Агенция „Митници“ и там бяха категорични, че няма изкривяване на данните“, коментира Дончев. Той бе сигурен, че когато през октомври излязат окончателните данни за растежа на БВП те ще са близки до сегашните.

„Кабинетът „Борисов“ е подправил данните за икономическия растеж. Има доклад на БНБ, в който се отчита грешка при статистиката. Преди година тази грешка, отчетена в доклада, е била 380 млн., за 2019 г. е 4 млрд. Извикахме експерти, изчислиха данните. Оказа се, че има грешно подадени данни от митниците, в резултат на което расте числото за БВП. По-интересното обаче са разговорите, които проведохме с НСИ и представители на БНБ, които потвърдиха тези наши съмнения, каза преди дни Корнелия Нинова.

Вчера от НСИ признаха, че данните им за БВП не са верни.

Преди дни от БСП обявиха, че правителството манипулира данните за БВП и в крайна сметка той може да се окаже под 1%. Според левицата силно е завишено числото на износа, като има разминавания в данните между Агенция Митници и тези на НСИ.

Вицепремиерът коментира и мерките, които властите вземат във връзка с новия коронавирус. Това, че някой е заразен, не значи смъртност. Взети са всички мерки и това е правилното поведение, заяви Дончев.

„Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне една трета от българите. Болничните се предписват от лекар. Той преценява какво да прави и какъв е рискът. Посланието на министъра е следното – не може всеки, който е бил на почивка, да излезе в двуседмичен болничен”, обясни вицепремиерът.

„Всички трябва да бъдат гъвкави в тази ситуация. Хората по цял свят пътуват, може да не проявят симптоми”, коментира още Томислав Дончев. „Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус. На сайта на Министерство на здравеопазването има достатъчно информация какви превантивни мерки трябва да се вземат“, добави той пред Това телевизия.

 


image0 (9K)