Томислав Дончев: Как ще изглеждат промените в Конституцията – ще се произнесе ВНС

Екип от вътрешни и външни експерти подготвиха проекта за нова конституция. Как ще изглеждат промените – ще се произнесе от ВНС. Това обясни в студиото на Нова ТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той не скри, че Данаил Кирилов и Екатерина Захариева са участвали в писането на Конституцията.

Странно би било да не вземе участие в този проект министърът на правосъдието. Дали работата е свършена добре – ще се провери, когато конкретните текстове заработят, добави още той.

Демокрация е. Опасно е всички да мислят по един и същи начин. Ясно е, че всички чакат какъв ще е текстът и да му се търсят грешки. Няма как да стане само с персонални промени. Промените не са направени, за да се потуши напрежението, а като отговор на исканията на гражданите, които се поставят от доста години и тези на протестиращите сега. Освен това съответства на нивото на развитието на страната след 30 години. С тези промени в конституцията продължава и реформата в съдебната система, посочи Дончев.

Що се отнася до това дали се дава законодателна инициатива на Съвета на прокурорите – това е практика представител на съдебната власт да консултира депутатите по конкретни закони.

Омбудстманът също няма законодателна инициатива, но въпреки това е внасял предложения за законодателни промени, посочи като пример вицепремиерът.

Нивото на разделение на обществото, разнопосочните искания, недоверието в институциите – това са реални факти. Сега е събрана достатъчна енергия, която може да се претвори в реалност – затова предприехме тези промени в конституцията, аргументира позицията на управляващите Дончев.

По неговите думи машинно гласуване е добра стъпка в постигането на честни и прозрачни избори.

Машинното гласуване не може да реши проблемът с купуването на гласове. Проблемът е друг – с текстовете от Изборния кодекс, където не е записано кой отговаря за машините. Ако не могат да бъдат закупени, ще бъдат наети за следващите избори. Не е редно МС да купува машини, за да се избегнат спекулациите. Категорично е правилна стъпка да има машинно гласуване, щом хората го искат, подчерта Дончев.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg


image0 (9K)