Томислав Дончев: Икономиката няма да е вечно под карантина. 55-60% от нея работи и сега

„Безспорно е, че българската икономика не може да остане безкрайно дълго в карантинен режим, следим всеки ден данните, правим анализи“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Панорама“ по БНТ .

По думите му, ако някой трябва да се гордее, това е българското общество, което по-скоро се справя.

„Надявам се колкото се може по-скоро да се либерализират мерките, това ще се случва поетапно“, подчерта той.

Дончев изрази надежда, че като общество ще успеем да избегнем най-злощастния сценарий, в който можем да влезем.

„Към момента се справяме, но свръхокуражени, да не подценим заразата и тя да ни удари. Всяко трудно време преподава уроци, дано да сме достатъчно добри ученици да ги научим. В епицентъра на кризата не съм сигурен, че е време за уроци, но си позволявам да мисля и за това“, каза още вицепремиерът.

Той подчерта, че между 55-60% от икономиката работи, а над 90 000 работници от около 7000 предприятия до момента ще получат средства по мярката „60/40“, за която държавата отпуска от 1,5 млрд. долара.

„Този, който има поръчки, работи, но има цели сектори, които са замръзнали в момента“, призна вицепремиерът.

Той обаче изрази позитивизъм: „България в средносрочен план ще има добри перспективи. Стратегически резерв от индустрии трябва да остане в Европа, България има шансове, тъй като страната ни е съхранила подобни индустрии – например текстила, макар и в ограничени мащаби“.

Дончев определи като опростена системата за подпомагането на фирмите в кризата. И изрази убеденост, че за малките фирми това ще бъде реална помощ, с широка възможност какъв тип разходи могат да се покриват, като страната ни работи по модел, който се прилага и в други държави.

Според него парламентът може да вземе пример от други колективни органи и депутатите да заседават дистанционно. По думите му ефективността на онлайн заседанията в МС не е намаляла.

„Но не е моя работа да давам акъл на българския парламент“, подчерта Томислав Дончев по повод решението на ГЕРБ да не участва в извънредно заседание, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан.

От управляващата партия обаче заявиха, че няма смисъл Народното събрание да се превръща в център на зараза, при положение, че той почти всеки ден дава брифинги.


image0 (9K)