Томислав Дончев: Държавата трябва да инвестира във високи технологии и роботизация

Вицепремиерът участва в откриването на Пловдивския панаир

[ad id=“225664″]

Държавата и бизнесът трябва да инвестират във високи технологии и роботизация, за да се повиши добавената стойност на продукцията и икономиката ни да не бъде базирана на ниска цена на труда. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на откриването на 74-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив.

Дончев подчерта, че за последните десет години бизнесът е успял да извърви дълъг път и да се ориентира към повече производство и повече износ, с което да се конкурира успешно на европейския пазар. По думите му държавата трябва да насочи усилията си в облекчаване на условията и процедурите за предприемачите и да инвестира в добра администрация и качествено образование.

Тази година в Международния технически панаир участват над 550 компании от 35 държави от Европа, Азия и Северна Америка. Най-силно представени са Германия, Италия, Индия, Румъния и Турция. Специален акцент е поставен с мащабна експозиция на Индия. В рамките на изложението ще бъдат представени над 40 компании от държавата с една от най-бързо развиващите се икономики в света и ще се проведе форум за активизиране на деловите контакти между Индия и България.

[ad id=“263680″]

„Имаме добри и не толкова добри традиции, Пловдивският панаир определено е сред най-добрите“, изтъкна Дончев по отношение на самото събитие.

Той припомни още идеите на правителството на Стамболов, предприело през 1891 година стъпки към праобраза на панаира – Първото българско изложение в Пловдив, а те са показване на новостите и усилия да настигнем по-добрите.

Мнозина днес използваха факта, че е почивен ден и алеите на панаирното градче бяха пълни, предаде Канал 3. Най-голям интерес сред посетителите предизвиква автомобилният салон, който предлага няколко премиери и нови модели на световни марки, автомобили за ежедневието, за бизнес, свободно време и спорт, резервни части, гаражно и сервизно оборудване.

[ad id=“236993″]

С нова лека кола ще си тръгне от Пловдив и късметлията, който участва в томболата при входа на панаира. А входът е отворен от 9 до 18 часа, последният ден е събота, тогава вратите се затварят в 14 часа.


image0 (9K)