Томислав Дончев: Държавата се провали с интеграцията на ромите

Вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор е интеграцията на циганите, призна за провал на държавата при справянето с този проблем.

„Темата за интеграцията на ромите виси във въздуха. Интеграцията не дава специални права на малцинствата“, подчерта той, като предупреди, че това обрича процеса на провал. Моделът, според Дончев, е следване на едни и същи правила и отговорности.

„Ако допуснем различен набор от правила, няма да има никаква интеграция“, категоричен е вицепремиерът. Неговата половинка Светлана Дончева неведнъж се изказва срещу поведението на ромите, а последния път също констатира провал в интеграцията им. Очевидно съпругът й споделя нейните тези, пролича от изказването му в рамките на парламентарния контрол.

Положени са усилия, похарчени са пари, но резултатите не са такива, каквито очаква обществото, призна днес в отговор на БСП съпругът й. Проблемът обаче бил в „кройката на политическия процес“. Според Дончев гражданите смятат, че този проблем е само на елитите, „поради скверното подозрение, че ги ползват като електорален резервоар“.

Дончев изтъкна, че образованието, здравеопазването и пазарът на труда са трите опорни точки за решаването на проблема с циганската интеграция, но над всичко се извисява проблемът с незаконните цигански махали, които изникват в страната.

„За мен най-голямата болка и най-голямата рана е жилищната политика. В годините назад редица неразумни управници са допуснали появата на гетата“, посочи Дончев и уточни, че има предвид не села или квартали, населени от един етнос, а незаконно построените постройки и тяхното събаряне. Според него в голяма част от случаите причината за лошия социален статус и завишените нива на криминална активност е именно гетото.

„Ако се родиш в гетото, има голям шанс да не можеш да го напуснеш, да останеш там. Истината е, че в годините назад държавата не намери адекватен механизъм да се справи с този проблем, макар че в Закона за устройство на територията е записано, че всяка незаконна постройка се унищожава. Не е просто решение, защото никой не иска да предизвика хуманитарна катастрофа, оставяйки десетки хиляди души без дом. Наред с това решаването на проблема не може да се отлага безкрайно във времето“, смята Томислав Дончев.


image0 (9K)