Томислав Дончев: България няма да затваря границите си

Вицепремиерът Томислав Дончев отговаря на въпроси на Илиана Беновска на брифинг от 13-ти март 2020 г. след извънредното заседание на Министерския съвет, свикано от премиера Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб, с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Илиана Беновска: Г-н Дончев, имате ли екип, който ще изработи технологията на законодателните промени, на допълнителните нормативни уредби, които трябва да се внесат и който ще даде оценка на това какви финансови ресурси трябва да се впрегнат за това да се компенсират щетите на стопанския живот, в образованието, в друг вид дейности, да не ги изреждам, списъкът е дълъг, за живота на хората? И не на последно място – кога ще бъде снабден целия медицински персонал, който обслужва подобни случаи и ще обслужва с необходимите предпазни мерки?

Томислав Дончев: По втория въпрос – медицинският персонал е снабден, както и доставки се извършват периодично в зависимост от нуждите. Както видяхте и днес ние не само разчитаме на внос, ние вече произвеждаме защитна екипировка. А колкото дали имаме екип – разбира се! Първо ресурсите на целия МС, на всички министерства това им е работата в съвсем оперативен порядък, както и представителите на всички институции, които са зад мен. В този процес би могла да участва и българската наука.

Илиана Беновска: Парите, имате ли обезпечени пари, за да се организира цялото това огромно мероприятие?

Томислав Дончев: До момента нали не сте чули коментар, че някое мероприятие не е било предприето заради липса на пари?

Илиана Беновска: Ще търсите ли подкрепата на президента за това извънредно положение?

Томислав Дончев: За процедурата, както е предвидено по Конституция, ни е необходима подкрепата на Народното събрание.

Илиана Беновска: А ще има ли компенсации за родителите, които гледат децата си и за чиито деца няма места в детските градини?

Томислав Дончев: Ние получаваме към момента разнопосочни искания за различни компенсации, както от лица, така и от представители на различни браншове на българската икономика. Към момента няма взето решение за какъвто и да било тип компенсации. Ние ще бъдем изключително внимателни, чувствителни към нуждите на всяка група или бранш и не забравяйте, че говорим за компенсации в момент, когато се очакват по-малко приходи в бюджета.

Илиана Беновска: Точно това Ви попитах – ще има ли в такъв случай реформа на бюджета, актуализиране на бюджета, Вие не ми отговорихте?

Томислав Дончев: Много е рано да се коментира този въпрос. Всичко зависи с каква динамика се развива кризата оттук нататък, което е много трудно да се прогнозира дори от уважавани учени, които стоят зад гърба ми.

Илиана Беновска: Означава ли, че частично ще бъдат затворени границите, г-н Дончев?

Томислав Дончев: Не, не означава! Затварянето на границите означава спирането на целия стокооборот, което ще има непоправими последици върху икономиката.


image0 (9K)