Тома Биков: Президентът се опита да забие нож в гърба на кабинета

За първи път от много време виждаме, че България води цялостна външна политика, обяви депутатът от ГЕРБ

[ad id=“225664″]

„Правителството се опитва да води цялостна външна политика. Срещата във Варна не се разглежда сама по себе си. И позицията на България за тази международна криза между Великобритания и Русия – това не са отделни неща. И аз мисля, че за първи път от много време насам има цялостна външна политика, която отчита националния интерес на първо място и която отчита България като част от ЕС и НАТО. И която се опитва да преведе страната през много сложната ситуация, която е в момента.“ Това заяве депутатът от ГЕРБ  в ефира на Канал 3.

[ad id=“263680″]

„При президента и при Нинова има мислене на парче. Според тях във Варна е трябвало да се обсъдят тракийските бежанци. А темата всъщност беше мигрантската криза и от нея се получи много добър резултат“, каза още Биков.

„Позиция за Русия – Нинова я приветства. Преди това обаче каза, че санкциите трябва да паднат, а ние сме на обратното мнение. Ние имаме самочувствието да отстояваме националния интерес – както пред Русия, така и пред западните партньори”, допълни народният представител и обясни защо споменава президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова заедно.

[ad id=“237001″]

„По-рано се надявах, че президентът ще бъде президент на всички българи, но го слях с Нинова, защото все по-често виждам едно и също говорене. Президентът показа готовност да забие нож в гърба на правителството. Опита да го направи. Това стана преди срещата във Варна, като още преди това я обяви за провалена”, посочи Тома Биков.

[ad id=“236993″]

Според него с тази си позиция президентът не печели нищо, освен симпатиите на най-твърдите критици на правителството и най-твърдото ядро от електората на БСП. Биков отново го призова към действия в синхрон с кабинета.

„Ако той иска да представлява страната, той трябва да има елементарна координация с правителството. Но след като не е доволен от срещата във Варна, нека сега той се срещне с Ердоган, с Туск, Юнкер, да обиколи всички европейски страни и пред тях да постави въпроса за тракийските бежанци”, каза още Биков.

[ad id=“236999″]

„Правителствето не действа на базата на чувствата си към една или друга държава. Действа хладнокръвно, в национален интерес, в интерес към българските граждани. Докато виждам как президента говори, когато става въпрос за Русия и как, когато става въпрос за някоя държава”, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

[ad id=“236993″]

Относно искането на Корнелия Нинова да иска стенограма от срещата Борисов – Ердоган Биков посочи: „Не е права да иска такава стенограма. Това показва от нейна страна неграмотност. Тя иска стенограма от разговор на четири очи. Нали затова е разговор на четири очи, за да няма такава стенограма. Да не говорим, че ако се разсекрети подобен разговор, после никой няма да иска да говори на четири очи с премиера. И не само той, а и всеки следващ.”


image0 (9K)